ДЛОП синхронно плуване 2017 февруари

Русалки на басейна или защо артистичното плуване е магично изкуство

Помните ли русалките от  четвъртия епизод на“Карибски пирати: В непознати води“, които омагьосваха пиратите. Излизаха от дълбините – неземно красиви и грациозни, като истински повелителки на вълните, притежаваща красотата на хората и нечовешкото изящество на нимфа. Всъщност това не са просто високотехнологични киноефекти, а абсолютна реалност. Зад образите на филмовите русалки стоят съвсем истински вдъхновителки от плът и кръв, истински владетелки на водата – синхронистките :

Синхронното плуване е спорт, който в голяма степен се доближава до изкуството, като по уникален начин съчетава техниката на плувците и гмуркачите с гъвкавостта на гимнастиците и акробатите, грацията на танца и изяществото на моделите. В миналото е наричан фигурно плуване, воден балет и естетическо плуване, днес то е част както от спортните програми на големи форуми, така и от рекламни и видео клипове на известни марки, които използват красотата на синхрониските и очарованието на танца във вода. Да гледаш синхронно плуване на басейна е истинско омагьосващо преживяване.

 от 16 до 19 февруари 2017 г. на столичния басейн „Дианабад“ ще имаме щастието да наблюдаваме първия етап на Държавното отборно лично първенство. Синхронистки от 8 отбора ще се съревновават в една прекрасна надпревара на грацията и красотата. Вижте програмата ТУК

Ето и малко за историята на спорта синхронно плуване

Още в древен Рим по време на римските празнизи се провеждали водни демонстрации, в които млади девойки и младежи изпълнявали синхронно различни елементи. Свидетелство за това намираме в аналите на древногръцкия поет Марциал: “Юноши и девойки плуваха във вид на тритони и нимфи, образувайки с телата си красиви хороводи във водата”. През годините подобни демонстрации по фигурно плуване, под музикален съпровод, са предхождали и състезанията по плуване в страни, в които има утвърдени традиции в този спорт. За пръв път самостоятелни демонстрации по фигурно плуване се провеждат в края на 19 век във Великобритания. Също там през 1932 година е проведен и Първият европейски шампионат. Състезателно синхронното плуване започва да се практикува в САЩ от 1945 година, а през 1952 година на олимпиадата в Хелзинки този красив спорт намира и широко международно признание.

В България първите демонстрации по воден балет се провеждат през 1960 година и те са толкова впечатляващи, че привличат интереса на младите момичета. В момента в страната има 8 клуба, за съжаление само в два града – София и Варна. За сметка на лошите условия, в които са принудени да тренират – малко басейни, липса на водно пространство, оскъдно финансиране, момичетата влагат в спорта огромна любов и техните турнири се превръщат в истинска феерия на красотата. Дисциплините в синхронното плуване са соло, дует, ансамбъл и комбинирана програма, която в голяма степен се доближава до артистизма на шоу-програмите. И ако допреди десетина години този спорт беше запазена територия за дамите, то  вече напълно официално мъжете са във водата на синхронистите. Макар и доста слабо представени вече има както мъжки солови изпълнения, така и смесени двойки по синхронно плуване. Все още естетиката им е спорна, но със сигурност заявката за завладяваща атрактивност е сериозна.

Ако някой път случайно чуете (като сега),че се провежда турнир по синхронно плуване и имате малко свободно време – отидете на басейна, няма да съжалявате. Ще бъдете омагьосани!

Вашият коментар