Как да планираме пътуване до Неапол

Да организирате сами пътуването си до Неапол е лесно и през интернет може да се случи буквално с няколко клика. Но когато избирате и резервирате хотел бъдете много внимателни, особено ако цената е атрактивно ниска. Прекалено ниската цена е сигнал за възможен бъдещ проблем. Проучете добре сайта, от който възнамерявате да резервирате – коментари от потребители и заложете на препоръчани сайтове. Така ще избегнете опасността да се окажете в Неапол с невалидна резервация. За по-сигурно, след като резервирате място за настаняване, дори да сте получили наглед валидно потвърждение, обадете се на хотела, за да сте сигурен, че всичко е наред. Не препоръчвам сайта happyroomsзащото личният ми опит показа, че цените там са измамно ниски и резервацията е нереална. Направих резервация, получих потвърждение, а когато пристигнах в хотела се оказа, че резервацията ми е отхвърлена, защото е попълнена невалидна кредитна карта. Аз не бях попълвала кредитна карта, а във формуляра беше въведен тип карта, която изобщо не притежавам. Също така – хотелът никога не беше предлагал цените, посочени на въпросния сайт.

 • В случай, че пътувате със самолет и нямате организиран трансфер, лесно ще стигнете до града със специалните бусчета на фирма  Alibus. Те се движат на всеки половин час до 23:30ч и свързват летището с ж.п. гарата и пристанището. Пътуването с
  Така изглежда билетът, купен от автобуса в Alibus – автобусчето, което свързва летището на Неапол с пританището на града

  тях е не повече от 20 минути. Ако си купите билета извън автобуса, той е на цена 3 евро на човек. В самия автобус, продаден от шофьора,струва 4 евро. Имайте предвид, че билетите за останалия градски транспорт и метро не са валидни за Alibus.

 • Вече сте в Неапол, настаняването е успешно. Непременно се снабдете с карта на града и отбележете местата, които искате да посетите. Това ще ви помогне максимално добре да разпределите времето си и да организирате начините на придвижване. В случай, че сте отседнали в центъра на града, най-доброто придвижване е пешеходното.
 • Градският транспорт е удобен начин да се стигне от единия край на града до другия. Ако решите да го използвате, задължително си купете билети, продават се във всички магазинчета за цигари и тютюн и струват 1 евро. Билетите задължително се валидират в превозното средство, в противен случай при проверка, глобите са сериозни. След валидирането билетът е валиден в рамките на 90 минути. Автобус R2 свързва централната ж.п. гара на Неапол с центъра и пристанището.
 • Билет за автобус в градския транспорт в Неапол. Непременно го валидирайте, след като се качите в автобуса
 • В случай, че заложите на придвижване с автомобил, имайте предвид, че трафикът е изключително интензивен, улиците-тесни и всички участници в движението не се съобразяват с правилата. Това е причината неударена кола в града да е рядкост. Всичките са или сериозно смачкани или най-малкото надраскани. Проблемът с паркирането е огромен.
 • Ако сте пешеходци, важи написаното по-горе.
 • Престъпността в града е изключително висока, затова дръжте личните си вещи добре защитени. Не вадете пари на публични места, чантата с личните документи, фотоапаратът и други ценности трябва буквално винаги да са ви под ръка. Леко невнимание, докато снимате, може да ви остави без налични средства.
 • В заведенията – обслужването е бързо, но не очаквайте особена любезност. Имайте предвид, че повечето ресторанти включват бакшиша в сметката и обикновено той е в рамките на 1,50 евро на човек, но не е изключено и да бъде по-висок, затова четете внимателно менюто.
 • Бакшишът е приета форма на благодарност не само в заведенията. Когато някой доброволно ви се притече на помощ с желание да ви упъти и отведе до място, което търсиш, имайте предвид, че след това ще очаква знак на благодарност.
 • Ако търсите информация, по-добре питайте повече от веднъж и не се доверявайте на първата получена, защото неаполитанците не са много добре информирани, а и може да се случи от три различни места да чуете три взаимно изключващи се неща. Препоръчително е да питате карабинерите. Те са навсякъде из града.
 • Супермаркетите – малки, не особено подредени и на нормални цени. Ако искате да си купите вода, по-добре го направете от такова магазинче, там цената е три пъти по-ниска.

Като цяло Неапол не е особено скъп град. Цената на пицата в заведение варира от 3 до над 10 евро, като пиците са големи. Спокойно двама души могат да хапнат в заведение в центъра на града за 10-15 евро с чаша безалкохолно и бира.