Какво да не пропуснете да разгледате в Неапол

Ако за пръв път отивате в Неапол и разполагате с малко дни, добре е предварително да си направите списък с нещата, които искате да видите. Важно е да знаете, че всяка първа неделя от месеца музеите в Неапол (както и в цяла Италияса безплатни или с големи намаления

 • Национален археологически музей – много специалисти твърдят, че той е най-богатият в света.
 • Кастел Д’ово или Замъкът на яйцето е разположен на крайбрежната улица и е изоставен като кралско селище през 12 век.
 • Кастел Нуово или „новият замък“ е един от историческите символи на съвременен Неапол и е в близост до Кастел Д’ово, чието първенство отнема през 13в. В него са живели поетите Петрарка и Бокачо, както и художникът Джото.
  Кастел Нуово
 • Срещу Кастел Нуово се намира прочутата Галерия „Умберто I“, която впечатлява с архитектура и мозайки и днес е превърната в търговска площ, на която се помещават луксозни бутици.
 • Палацо Реале е кралският дворец, построен за испанския крал Филип III, разположен на Пиаца Плебишито (основния площад на Неапол, който датира от 19 в.)
  Палацо Реале – инсталация, изобразяваща живота в Неапол през миналите векове
 • Църквата Сан Франческо ди Паола e от другата страна на площада на народа и е внушителна с високия си над 50 метра купол.
 • Театър Сан Карло е най-старият и все още действащ оперен театър в Европа.
 • Галерия Каподимонте – националната галерия на Неапол
 •  Базилика Санта Киара – манастирски комплекс, разположен в сърцето на историческия център на Неапол

Този списък далеч не изчерпва всичко, което може да се види в този очарователен град, затова, ако имате възможност – предвидете повече дни, за да можете да се насладите, както на историческите забележителности, така и на самата атмосфера на града

От Неапол до…

 • Помпей – един от градовете, унищожен от Везувий. Може да стигнете до там с влак, който се взима от централната гара на Неапол. Времето за пътуване е 25 минути, а цената на билета в посока – 2,60 евро. Слиза се на спирка Pompei Scavi. Разглеждането му може да отнеме от 2-3 часа до 8-9.
  От Неапол до Помпей има удобни влакчета
 • Ерколан – това е другият град, посипан от лавата на изригналия вулкан. Той все още се разработва, по-малък е и по-близо до Неапол. Цената на билета е 2 евро и времето за пътуване с влак е 15 минути. Разглеждането е отнема около 2 часа.
 • Везувий – ако сте в Неапол, непременно не пропускайте величествения вулкан, независимо, че можете да чуете „Не си заслужава“. Заслужава си и още как. До везувий може да стигнете, както от Ерколан, така и от Помпей. На самата гара има бусчета, които предлагат превоз. Не приемайте първата предложена цена. Нормалната цена е 20 евро на човек, като в нея се включва и входът за вулкана. Ако сте група от повече от двама човека, цената трябва да е значително по-ниска. Не се притеснявайте да се пазарите. В случай, че сте решили да комбинирате посещение на Помпей/Ерколан и Везувий, отидете първо на вулкана, защото след 13 и 30 може вече да е късно.
  Поглед от Везувий към Неаполитанския залив
 • Соренто – От централна гара може да вземете влак, с който за 40 минути да стигнете до другия красив южен град Соренто. Влаковете са редовни, така че спокойно може да планувате разглеждането на града в рамките на ден. Цената е 3, 50 евро.
 • Капри – островът, който ще ви омагьоса. От пристанището почти на всеки час тръгват корабчета, като цената в посока е от 12 евро за бавен кораб до 20 евро в посока. Пътуването е 30-40 минути. Може да организирате разглеждането на красивия остров в рамките на ден.
  Капри се намира в Тиренско море. Скалите Фаральони са едни от най-атрактивните забележителности на острова
 • Казерта – една малко позната дестинация. Там се намира красивият кралски дворец на Бурбоните, построен по модел на Версай. Към дворецът има красив парк с впечатляващи водоскоци. Пътува се с влак на Trenitalia, който тръгва от централна гара. Билетът струва 3, 20 в посока. Пътуването е 40 минути. Разглежда се в рамките на 2-5 часа.

текст и снимки: Албена Хюбнер