Иронията е кучка – част 5/Ава Тулипина

Някой чукаше на вратата и ме измъкна от съня все едно да съм тлъст сом закачен на кука, така се усетих. Казах си, Евгения, дали не е дошъл Арахангела за тебе, да ти събере в една торбичка душата и да те изправи пред Страшния съд? И ми мина тръпка по гръбнака, ама не от страх, а от очакване, от предизвикателство. Обаче не отворих. Не ми се занимава с никой днес, дори и със смъртта. Беззъбата кучка се мисли за велика. Не си страшна, baby, ти си облекчение, балсам за старите ми кокали. Чакайте сега, ще си направя от моя чай и ще взема речника. Искам да ви прочета какво пише за приятелството:   

Приятелство : връзка, която може да се установи между два или повече индивида , към която са свързани основните ценности като любов, лоялност, солидарност, безусловност 

Мога доста да добавя. Който твърди, че избираме приятели само в морала, лъже. Най – силно съм се свързвала с хора, с които ми се допираха на порока ръбовете. Като се сцепят и вклинят, връзката е неразрушима, чуйте добре старата жена. С Рут бяхме такива – еднакви в мрачното, в онова скритото, дето не се виждаше под младите ни лица и чисти дрехи. Младостта е най – великата измамница, макар някой ще каже, че е любовта. 

Любов :Чувство на самоотвержена и силна привързаност към някого, основано на кръвно родство, приятелство, разбирателство.  

 Ей това, ако не е лъжа, да не ми е името Евгения .Та,, с Рут изкарвахме добри пари и ни харесваше. Още от следобед започвахме да се приготвяме, измисляме си прически и разменяхме дрехи. После старата хазайка се качваше, аз целувах Меги и изчезвахме. Толкова години минаха, още не мога да забравя следата от червило дето оставях върху челото ѝ, една болка в стомаха си усещам, като си спомня лицето ѝ, наивно и чисто под тая червена целувка.  

В бара беше, как да го кажа… примамващо. Музиката и миризмите се смесваха като водка в портокалов сок – идеално, отдадено, магично.  Може да се смеете, все ми е тая, но аз копнеех за там. Чувствах се като царица на своя трон. По онова време започнахме да пием. На Рут никак не ѝ понасяше – цялата пламваше, заваляше думите и се смееше противно. Аз бях друга работа. Алкохолът ми беше приятел. Не, не, не беше част от мен, беше до мен. Гадже, любим, любовник. Някой, който няма да те предаде. Защото мен винаги са ме предавали, дори родителите ми ни предадоха нас с Меги като умряха.  

Предателство: Предателството е осъждано от морала нарушение на верността.  

Така е. Така е. Нали ви казах, разбирам го добре предателството.  С Рут си вярвахме, бяхме доста близки, дори не е нужно да споменавам някои нощи, по–точно сутрини, заедно в леглото – и заради това бяхме близки и въпреки това.  Първите месеци беше еуфория. Казах ви, много ни харесваше да сме бар дами, да събираме погледите на всички, парите им също.  После Рут се влюби. Мамка  му, много ме заболя. Дойде и ми го каза в очите, хвърли ми го като мръсна вода в лицето.  Аз се махам каза. И замина.  

Така не бях страдала никога. Мисля, че ако съм имала сълзи в себе си, ей тогава съм ги изплакала. Плаках три дена и нощи. Казах на мазника, че съм бременна и ме остави на мира. На третата нощ извиках хазяйката и излязох. Отидох в бара и разпитах бармана за оня, с когото избяга Рут. Каза ми всичко. Дадох му пари, затова. Не искаше тялото ми, мразел жените. Разбирам го.  Взех адреса и тръгнах. Щях да си върна Рут. Нищо нямаше да ме спре.

Къщата беше в добър квартал. Не от най–богаташките, но се виждаха хубави градини и пред някои от тях автомобили. Позвъних и слугинята отвори. Казах, че идвам да говоря с госпожата.  Какво да ви кажа. Бързо стана. Наеха ме за бавачка. Не съм сигурна, че търсеха, идеята се роди в главата на тази уморена от децата си майка по мое внушение. Каза, че търсят отдавна. Хората са толкова лесни за манипулиране, когато се правиш на наивен пред тях.  Докато сърбах чай и гледах с любов към наследниците на фамилията, се прибра господинът. Бог ми е свидетел, можех да стана и да му издера грозното лице. Но се сдържах. Нямаше да му се размине толкова лесно.  

Сега ще си лягам. Дълъг ден беше и днес не дойде смъртта, айлавю, бейби, разкърши тези бедра, заведи ме у дома 

Лека нощ.