Димитър Маринов, Зелена книга

От ВИТИЗ до ОСКАР – как един български актьор стана холивудска звезда на 52

Най-много ще се гордея, когато стъпя на червения килим на Оскарите е да кажа, че съм българин. Да удостоя всички мечти на всеки един български актьор – от най-дълбоката провинция до „Раковска“. Това ще бъде историята на Пепеляшка.

Това каза актьорът Димитър Маринов в предаването на btv „Тази събота, тази неделя“. Повод за телегостуването му стана лентата „Зелена книга“, в която той партнира на Виго Мортенсен и Машерала Али. Българинът триумфира в Холивуд, след като Стивън Спилбърг го избира за ролята на виолончелиста Юрий Трахт в новия филм на DreamWorks Pictures. Режисьор е Питър Фарели.

Ролята на Димитър Маринов е главната второстепенна роля във филма и за нея кандидатстват редица знаменитости. Избират нашето момче. Българинът впечатлява Спилбърг с естествеността си и уникалното покритие между себе си и образа, в който се превъплъщава. Юрий Трахт е руснак, но Димитър е българин – това е нещо, което актьорът винаги подчертава в своите интервюта. Българският  произход е факт, с който той се гордее и не пропуска да изтъкне.

Живот като на лента

е животът на Димитър Маринов. Израснал като осиновено дете в буржоазно семейство, той е възпитан да цени високо изкуството и културата. Като малък свири на цигулка. В началото на 80-те е твърдо решен да стане актьор и взима уроци при незабравимата Невена Коканова. Не го приемат във ВИТИЗ. Произходът му е неподходящ, според службите. Това обаче не го спира, той продължава да преследва мечтата си, която е превърнал в цел. Не го спира и престоя в старозагорския затвор заради „вредни убеждения“. Не го спира и счупването на ръцете му заради „вредни умения“ – свири на цигулка. Играе във Видинския театър и не спира да кандидатства. Самият Тодор Колев е този, който забелязва яркия му талант и заедно с Коко Азарян „ходатайства“ за него. Завършва актьорско майсторство в  класа на Азарян редом до Камен Донев, Стефан Вълдобрев, Койна Русева, Лили Маравиля, Мариус Куркински.

Но пътят на Димитър Маринов е начертан извън границите на България и през 1990 г. той избира съдбата на емигрант. Заминава за Америка на турне с Йълдъз Ибрахимова и просто остава. В себе си има точно 112 долара и не знае грам английски. Работи какво ли не – като художник, като собственик пицария, като уличен артист . Едва на 44-годишна възраст започва да изгражда своя имидж като сериозен актьор в Холивуд. Участва в телевизионни реклами с Аштън Кътчър, Алисия Викандер и др.известни имена. Снима се с Джиф Бриджис, Селена Гомес, Кийфър Съдърланд, Памела Адлон и др. Но накрая сбъдва не просто американската мечта, а своята собствена – роля в продукция на самия Стивън Спилбърг.

Реализацията за Димитър Маринов идва на 52, но по възможно най-добрия начин. Той играе във филма, който е сочен за главен претендент за Оскар за 2019 г.

green boook димитър маринов

Филмът „Зелена книга“

Green Book направи своята световна премиера на Международния филмов фестивал в Торонто на 11 септември 2018 г. Откри  29-ия филмов фестивал в Ню Орлиънс на 17 октомври 2018 г. и беше обявен за сензацията на BFI – Лондонския филмов фестивал . 

Димитър Маринов и Питър Фарели

В Съединените щати лентата се разпространява от 16 ноември 2018 г., като официалната премиера се състоя на 21 ноември 2018 г.  До момента „Зелена книга“ обира награди от всички филмови фестивали, на които се появява и критиката я сочи като сериозна заявка за престижната статуетка.

Димитър Маринов е една от изненадите за кинокритиците, правейки една перфектна роля.