„Класната стая на г-н Бахман“ по необикновен начин отваря съзнанието на децата за различното

В малкото немско градче със сложна история Щадталендорф се развива действието на документалния филм „Класната стая на г-н Бахман“ . Лентата, носител на специалната награда на журито от тазгодишното издание на фестивала „Берлинале“, ще открие тазгодишното издание на най-значимият форум в България за Кино и образование „Срещи на младото европейско кино“.

Във фокуса на документалната екранизация е гениалният учител Дитер Бахман, който предлага на своите ученици –  както  изолирани, така и на интегрирани чужденци, ключа към усещането, че са като у дома си. Това са 12-14-годишни подрастващи, които произхождат от дванадесет различни нации, между които и българи,  и някои от тях не говорят добре немски език.

Необикновената обстановка изисква необикновен подход

– чрез музика г-н Бахман успява да създаде любопитство към ученето и да отвори съзнанието на децата да приемат „другото“  и „различното“. В последната си година като учител, преди да се пенсионира, г-н Бахман вдъхновява бъдещите граждани като развива любопитството им към достиженията на света и широк кръг умения, култури и възгледи.

Вижте трейлъра:

Фестивалът ще тече от 22 до 30 юни паралелно в кино „Одеон“, кино „Влайкова“, зала „Славейков“ на Френски институт, Чешки център и Гьоте институт с подкрепата на Столична програма „Култура“ и на Национален фонд „Култура“, както и на многобройни партньори от България и чужбина.

Пълната програма може да намерите тук: http://youngcinema.eu/about.