Как училището влезе в киното и обратно

Ще чуем и видим в седмото издание на фестивала „Срещи на младото европейско кино“

За българите темата образование е постоянен повод за коментари, недоволство, протести, стрес и напрежение, които обичайно ескалират през юни. И точно в този момент един европейски филм ще ни пренесе в необикновено училище и ще ни предложи съвсем различен подход към образователния процес.   „Класната стая на г-н Бахман“, носител на специалната награда на журито от тазгодишното издание на международния фестивал „Берлинале“,  ще открие на 22 юни от 18 ч. в кино „Одеон“ фестивала „Срещи на младото европейско кино“.

В Щадталендорф, малко немско градче със сложна история, както на изолирани, така и на интегрирани чужденци, гениалният учител Дитер Бахман предлага на своите ученици ключа към усещането, че са като у дома си. Тези 12-14-годишни подрастващи произхождат от дванадесет различни нации, между които и българи,  и някои от тях не говорят добре немски език. Тази необикновена обстановка изисква необикновен подход – чрез музика г-н Бахман успява да създаде любопитство към ученето и да отвори съзнанието на децата да приемат „другото“  и „различното“. В последната си година като учител, преди да се пенсионира, г-н Бахман вдъхновява бъдещите граждани като развива любопитството им към достиженията на света и широк кръг умения, култури и възгледи.

Това е филм, който не може да остави нито една публика равнодушна, особено българската, защото г-н Бахман развива една специална връзка на доверие и взаимна привързаност именно  с децата от български произход в класа му 

казва Ралица Асенова от Сдружение „Арте Урбана колектив“, което заедно с „Кинематограф“ организира тазгодишното 7-мо издание на фестивала.

Образованието е основен фокус на фестивала във всичките му издания до момента

Сдружение „Арте урбана “ вече шест години работи за идеята киното да бъде въведено като предмет в учебната програма.  Убедени са , че то е точно толкова важно , колкото математиката и физиката и помага както на отличниците, така и на трудно справящите се с традиционната образователна система. Защото киното работи с въображението,  не те вкарва в матрицата „правилно-грешно“,  няма го  вертикалния  йерархичен модел. И още – защото гледането на кино на голям екран е социално преживяване, защото сближава хора от различни етноси и култури.

Много ценен помощник  в разпространението на тази идея е платформата CinEd, която предлага колекция от европейски филми със субтитри на различни езици и педагогически материали към тях. През 2020-та въпреки пандемията, близо 700 ученици са гледали поне един европейски филми от филмотеката на  на CinEd или са участвали в практическо ателие. Над 200 учители пък са взели участие в обученията, проведени онлайн и присъствено. Затова организаторите канят на фестивала някои  най-активните привърженици на  идеята „Кино в училище“  да разкажат за опита си.  Ще гостуват учители от Велико Търново, Кюстендил, Панагюрище и  с. Дерманци, където местното училище прибави към името си  „Иновативно“ , защото  има  паралелка, в която се  изучават по 3 часа седмично „Кино“.

Фестивалът предвижда няколко тематични секции. Една от тях е  „Смелите деца“, част от която е прожекцията на „Класната стая на г-н Бахман“. Друг акцент в нея е словенската класика „Долината на мира“, отличен на филмовия фестивал в Кан през 1957 г. Във филма две деца, останали сирачета по време на войната – словенското момче Марко и германско момиче Лоте, заедно търсят “долината на мира”.

Програмата „Сестри“ обединява истории от Словения, Швеция, Италия и Испания, за да разкаже приключенията на млади момичета, поставени пред различни изпитания, които успяват да се съхранят, благодарение на силата на приятелството и доверието помежду им.

Друг акцент в селекцията  са няколко шедьоври на легендарната френска режисьорка Аньес Варда, един от пионерите на Френската нова вълна, които достигат до българската публика благодарение на Френския институт в България. Зрителите на фестивала ще видят част от първите филма на Варда – пълнометражните „Рибарското селище – La pointe courte” и „Клео от 5 до 7“, както и по-малко познати късометражни документални творби на авторката. “Ако отворим хората, ще намерим пейзажи. Ако ме бяха  отворили мен, щяха да намерят плажове.“ Това са думи  на  Варда, достатъчни за да обрисуват нейната чувствителност и неповторим стил.

Срещите и дискусии  с режисьори са запазена марка на фестивала

Зрителите ще могат да разговарят със Слава Дойчева, Христо Симеонов  и  Димитър Димитров – Анимитер. Мастер клас с Ралица Петрова, чийто пълнометражен дебютен филм “Безбог” печели голямата наградата на филмовия фестивал в Локарно през 2016,  ще отвори вратата към  новата платформа на програмата WOMED. Нейната  цел е да подкрепи жените в творческите индустрии- сценаристи, режисьори, кино и телевизионни продуценти, където все още равенството  на половете е мираж , а достъпът до информация и финансиране за жените –  откровено дискриминационен.

 Аз виждам страшно много сексизъм в българските филми, в тях просто липсват жените, които аз познавам. Комисиите, които оценяват проекти, трябва да обръщат внимание на това какъв е образът на жената и дали пак не се набляга на патриархалния разказ, който включва стереотипните образи на „леката жена“ или „майката

казва режисьорката в разговор с Ралица Асенова – мотор на фестивала  и програмата.

Именно на ролята и почерка  на жените  е  посветена панорамата „Моето място в киното“, в която са включени ​„Жалейка“ на Елица Петкова, за едно 17-годишно момиче, което търси свободата; „Другата страна на всичко“ на Мила Турайлич, документален филм,  представляващ  интимен разговор между майка и дъщеря за конфликт,  разделил не само един дом, а цялата страна  и  „Клео от 5 до 7“ ,  на ​ Варда.

Фестивалът ще тече от 22 до 30 юни паралелно в кино „Одеон“, кино „Влайкова“, зала „Славейков“ на Френски институт, Чешки център и Гьоте институт с подкрепата на Столична програма „Култура“ и на Национален фонд „Култура“, както и на многобройни партньори от България и чужбина. Пълната програма и условията за регистрация в ателиета, може да намерите тук http://youngcinema.eu/about