Избрани филми от младото европейско кино идват на фестивал

Какви са изискванията на съвременното кино към музиката? По какъв начин се променят в годините  отношенията между двете изкуства, как еволюират, за да въздействат на нашите емоции като зрители? Коя е добрата филмова музика, какви са етапите, през които преминава нейното създаване, каква е връзката между композитора и режисьора?

Това са само част от въпросите, отговор на които ще дадат френските композитори Пиер Деспрат и Франк Уилямс, както и кинокритика Арно Е в открита лекция и концерт по време на Петия фестивал „Срещи на младото европейски кино“. Той ще се проведе от 18 до 24 юни в кино „Одеон“ и зала „Славейков“ на Френския институт.

Откриването на фестивала е на

19 юни с филма „Революция в училище” на френската режисьорка от полски произход Йоанна Грудзинска. Специално за него в България идва дъщерята на световния философ от български произход Цветан Тодоров – Леа, която е съсценарист на филма, създаден от архивни кадри и   изследващ алтернативните методи на образование, появили се в периода между двете световни  войни. Как да бъде образовано новото поколение без контрол и без наказания? Как да се проведе неговата еманципация – тези теми разисква филмът през погледа на харизматични фигури като Мария Монтесори. Самите Йоана Грудзинска и Леа Тодоров  ще проведат, заедно с Елица Георгиева (автор на филма „Всяка стена е врата“), дискусия на тема „Използването  на архивни кадри във филмовото творчество. Те ще дискутират  писането на сценарий, създаването на разказ, специфичността на режисурата и монтажа именно в случая, когато режисьорът използва заснети архивни кадри. Как чрез погледа и камерата на друг, създаваме своя собствен поглед, използвайки този вече съшествуващ материал от кадри и епизоди.

Програмата на фестивала включва

общо 6 документални, 12 игрални и 3 анимационни филма на млади, но вече наградени автори от Франция, Испания, Португалия, Германия, Турция. България ще бъде представена освен с филма на  живеещата в Париж Елица Георгиева, също  с оригиналната, ръчно бродирана анимация „Грозна приказка“ на Радост Нейкова, както и с последния проект на режисьора Илиян Метев –  „3/4“ , награден със „Златен леопард“ на  фестивала в Локарно. Той разказва историята  на  едно българско семейство – баща, професор по физика и двете му деца, които живеят заедно с известни трудности, докато  фигурата на  майката липсва. От този фундаментален дисбаланс, Илиян Метев черпи особения ритъм на своя филм, където  всеки се мъчи да намери своето място.

За пета поредна година  „Срещи на младото европейско кино“ предлага програма от

безплатни прожекции и дискусии за ученици и техните учители

Тя е част от  усилията на организаторите да въведат киното като предмет в училище, който да помогне за развиване  въображението на децата, за въвеждането им в естетиката на европейското кино и изкуството въобще, в игровите модели и подходи на обучение. Ще бъде отличен учител който активно използва киното като подход в образователните си методи, ще бъде показан и филм, заснет от ученици от с. Дерманци.