Анимация по Георги Господинов номинирана за Оскар

Академията за филмово изкуство обяви дългоочакваните номинации за Оскар 2017. След технологичния Оскар, който получи екипът на българина Владимир Койлазов, за Оскар е номиниран и анимационния късометражен филм „Сляпата Вайша“ на Теодор Ушев. Анимацията е изградена върху едноименния разказ на писателя Георги Господинов и ще се съревновава с Borrowed Time, Pear Cider and Cigarettes, Pearl, Piper.

Грабналият преди броени дни 7 статуетки Златен Глобус „Ла ла ленд“ изравни досегашния рекорд на „Титаник“ и „Всичко за Ева“ като се сдоби с цели 14 номинации. За най-добър филм ще се съревновава с лентите „Лунна светлина“, „Манчестър до морето“, „Първи контакт“, , „На всяка цена“, „Лъв“, „Огради“, „Скрити числа“ и „Възражение по съвест“. Номинациите в категория „Актьор в главна роля“ са за Кейси Афлек, Андрю Гарфийлд, Райън Гослинг, Виго Мортенсен, Дензъл Уошингтън. Аналогичната дамска категория „Актриса в главна роля“ ще избира между Изабел Юпер, Рут Нига, Натали Портман, Ема Стоун и Мерил Стрийп. В категория“Чуждестранен филм“ не можа да получи номинация български филм и ще се състезават линтите“Моя земя“  от Дания, „Човек на име Уве“ от Швеция, иранският „Търговският пътник“, „Тана“ на Австралия и немският „Тони Ердман“ .

След като на 18 януари представиха Роман Полански като официален водещ на наградите последваха бурни протести във Франция и днес големият режисьор със скандална репутация официално отказа почетната функция.

 

Вашият коментар