Класиците били вредни за психиката?! Трай не думай

Студенти от Кеймбридж, Великобритания, твърдят, че някои класически произведения на световната литература може да се окажат опасни за уязвимите, преживели някаква психическа травма, млади хора. Те заявили, че пиесите на Уилям Шекспир често се превръщат в сериозно изпитание. Според студентите прекалено чувствителните хора трябва да бъдат предпазвани от подобна литература, защото в нея има прекалено много убийства и кървави сцени. Идеята на учащите се е някои литературни произведения да бъдат съпровождани с различни предупреждения и указания, предпазващи от жестокостите в тях.

Студенти от Харвардския университет заедно с колеги от Европа споделят идеята. Според тях потенциално вредни за психиката са автори като Скот Фицджералд, Марк Твен и Достоевски.

Предложението на студентите обаче предизвика много спорове, въпреки благородните намерения. Опонентите им заявиха, че околният свят съвсем не е така безопасен и радушен, както на някои им се струва. Как след завършването на университета младите хора ще се справят с живота в толкова суров, а и жесток понякога свят, ако са били изолирани даже от класическата литература.