народни хора

Защо в България се забранява българския фолклор?

Българската нация е запазила своята идентичност през вековете благодарение на своята духовност, същесдтвена част от окято е българският фолклор. И днес народните ни песни и танци, тяхната красота и изкусност пълнят световните сцени и са обект на възхита и преклонение. Недоумявам защо тогава българските законотворци променят наредбите по начин, който ощетява именно тази съществена част от българската идентичност? Непрекъснато упрекваме младите поколения как наблягат на чуждопоклонничеството, а същевременно не познават своите традиции и обичаи. Препубликувам тук писмото на един български директор, като се присъединявам към нейните въпроси:

писмо на ВЕЛИЧКА НИКОЛОВА, директор на 144 СОУ „Народни будители“:

Скъпи приятели, любители на българския фолклор и култура. Пиша и плача, защото днес за пореден път бях обидена от невъзможността да защитя профилите и разширеното изучаване на изкуствата в малкото училища, които го реализират с много любов и професионализъм. Може би само в България българския фолклор е в забрана и невъзможност да се преподава в училище. Просто нямам думи, огорчена съм и ми се струва, че се боря с вятърни мелници, доказвайки, че нашето училище е уникално и за него трябва да се полагат специални грижи от държавата.

Някои хора ми предлагат да кандидатствам за иновативно училище, та ние 20 години сме иновативни! Но това е реалността в българската образователна система. За средните училища, които предлагат обучение по изкуства в първи, пети и седми клас, които са само 25 за цялата страна в този нов закон и тези нови наредби няма място.

144 СУ „Народни будители“ е познато в цяла България като по-доброто училище по изкуствата, съчетавайки в себе си изучаване на хореография, музика и изобразително изкуство. В него се обучават 1241 ученици, занимаващи се само с изкуства. Това са бъдещи попълнения на ансамбли, школи по танци, оркестри, музикални състави, дизайнерски студиа, художествени състави.

Но тази година, с влизането на новия закон в сила и наредбите на Министерството на образованието ние НЕ МОЖЕМ да направим прием нито в първи, нито в пети, нито в седми клас! Някакви закони и наредби заличават българското самосъзнание и убиват изразяването на любов към нашия, български, автентичен фолклор! Няма друга държава в света, която да иска да затрие националната си идентичност и гордост!

Мили приятели, не пиша това само за информация, пиша ви с апел и призив за обединение! На герба ни пише „Съединението прави силата“, само той ни остана от цялата държава! 144 СУ „Народни будители“ подема кампания за съхранението на българския фолклор, музика и изкуства – подкрепете я!

Източник на писмото

на снимката: ансамбъл Загоре

Вашият коментар