"Moderato Cantabile" сътрудничество между Общински театър Казанлък и Сити Марк Арт Център

„Moderato Cantabile“ – едно уникално произведение със световна сценична премиера в България

Маргьорит Дюрас създава „Moderato Cantabile“ точно в средата на 20 век. През 1960г. великолепните Жана Моро и Жан-Пол Белмондо превръщат лентата по произведението в хит. На 14 февруари 2018г. българските ценители на истинското изкуство ще имат възможността да видят тази нетипична любовна история и на българска сцена.  Всъщност Дюрас не харесва лентата с Моро и Белмондо, налира я твърде…ограничена откъм пластовост. В творбата си тя е заложила няколко линии и любовните истории са повече от една.

Премиера на
14 февруари в City Mark Art Center

В Сити Марк Арт Център на 14 и 23 февруарище бъде представена именно версията на Маргьорит Дюрас, ще бъде и първата в света сценична версия на „Moderato Cantabile“.

Режисьорът Стилиян Петров извлича от текста на френската авторка недоизказаното, неясното, невидимото докрай. При тази френска писателка играта на много планове е любим похват, изведен почти до съвършенство в „Moderato Cantabile“. Привидно на първия план не се случва почти нищо, докато под повърхността на сюжета кипят вулкани от страсти. Главните герои не могат да им устоят и постепенно са увлечени във водовъртеж на чувствата с неясен край. Темата за самотата кръжи около цялото повествование.

Преводът на текста е Йоана Буковска и Снежина Здравкова.

В главните роли са Йоана Буковска – Давидова и Ивайло Драганов в партньорство с Беатрис Благоева, Петър Петров, Светлана Бургазова, Мишо Шишков, Лина Шишкова.

Авторската музика на Мишо Шишков, изпълнена от самия него и от Лина Шишкова (вокал) в пет песни по текстове на последния любовник на Дюрас – Ян Андрея.

Постановката е създадена в творческа синергиямежду Общинския театър „Любомир Кабакчиев“, Казанлък  и частната културна институция Сити Марк Арт Център – София.