Иронията е кучка/Ава Тулипина

Семейството ми не беше от най – добрите. Заподозрях това още на пет, после във времето подозрението се превърна в убеждение. Когато бях на тринайсет, реших, че майка ми е зла кучка. Имаше причини да мисля така. Тя се държеше ужасно, странеше от нас – нейните деца, налагаше се често да си лягаме гладни и да я слушаме как плаче в другата стая.

– Защо плаче майка? – питаше малката ми сестра и потреперваше сякаш от студ.

Защото е изоставена от поредния любовник и е нещастна, мислех си, но на глас казвах :

– Шшшът, Меги, заспивай, не плаче. Всичко е наред – и я прегръщах.

За Бога, Меги беше едва на осем, не ѝ трябваше да знае, което знаех аз.

Тогава святах майка ми за студена и зла, но сега, когато вече съм възрастна жена – апропо, няма как да не отбележа, че на 80 жените минават за възрастни във всяка една точка от земното кълбо, та сега знам че е била слаба и безхарактерна, тъжна и самотна, обаче се държеше като кучка. Защита казват психолозите. Може и да са прави.

Парадокс знаете ли какво е? Ето, ще цитирам според тълковния речник :

Парадоксът е твърдение или група твърдения, които водят до противоречие или са в конфликт с интуитивната логика. В действителност обаче, или противоречието е само привидно, или поставените условия в твърдението не са или не могат да бъдат верни в целостта си или по отделно.“

Тоест, искам да кажа, момент да си долея виночашата не трябва да остава наполовина празна, та искам да кажа, че аз, откакто се помня се държа като майка ми, но наобратно. Представям се за слаба, безхарактерна, тъжна и самотна, а всъщност съм една абсолютна кучка. Ей това ако не е парадокс. Така или иначе, получих от нея което най–много мразех. Добре, че не родих деца. Щях да предам нататък това родово проклятие и дъщеря ми щеше да е зла кучка, а нейната собствена дъщеря – слаба и безхарактерна. Схващате ли ми мисълта? И да не можете, не ми дреме. Вече за твърде малко неща ми дреме.

За баща ми, ако питате, той беше невидим. И как не. Казваше се Мариан, представяте ли си?! Майка ми се казваше Мариана, а той Мариан. Кой би повярвал, че съдбата се занимава с подобни глупости да събира хора по имена. Ама ето, че се занимава.

И тъй, Мариан, моят баща, беше невидим, защото обичаше алкохола, компаниите и жените. По тази негова неудържима причина отсъстваше често от вкъщи. Изчезваше за седмици, а тя, Мариана, моята майка, започваше да му отмъщава. Защо ли ми е трябвало тогава, едно невръстно дете-първият път бях около шест годишна, да подслушвам разговорите ѝ и да зная неща, които не е трябвало да зная, но го правех. Нещо по – силно от мен ме тласкаше да долепя ухо до ключалката и да слушам.

– Да, няма го… Втори ден…Не зная.. Не плача, Пепа, престани. Мисля да отида при Виктор… Не ме поучавай, гледай себе си, Пепа, познаваме се, в един цирк играем.

После Пепа си тръгваше, а майка ми неизменно излизаше. Меги питаше – къде е мама, къде е мама?, и това ме подлудяваше, казвах ѝ – заспивай, Меги, но тя затваряше очи и пак повтаряше – къде е мама, къде е мама?!

Милата Меги. Беше добро дете, но после стана прекалено чувствителна, постоянно се влюбваше в неподходящи мъже, винаги я зарязваха, какви идиоти, дори веднъж се наложи да поговоря с един от тях, добре си поговорихме, а Симон ме придружи и носеше нож. Как само трепереше оня глупак и на другия ден цъфна вкъщи с рози и шоколад, а Меги беше толкова щастлива.

Преди пет години тя умря. Не беше редно по–малката ми сестра да мре преди мен, по дяволите, но от друга страна – коя съм аз да кажа кой кога ще си ходи от този грешен свят?!Погребах я сам самичка. Нямахме живи роднини, тя нямаше приятели, нито успя да се омъжи. Вечерта преди да си отиде я обхвана треска и ѝ сложих оцетна кърпа на челото, та да я отпусне, а тя изведнъж взе да бълнува – къде е мама, къде е мама?! Сега не ми се търси в речника да ви обяснявам какво значи, ама възрастна жена да търси така майка си е нито повече, нито по–малко гротеска.

Както ви казах вече, съм на 80 години. Паметта ми е добра, а умът свеж като краставица рано сутрин в росата. Не се смейте, това не е дар, а проклятие.

Спомням си живота отпреди, на мястото на едни спомени застават други и през последната година сцените, които виждам пред очите ми са от много ранното ми детство, което според моята интуиция означава само едно – оная с косата приближава и ще ми иска душата.

Чудя се обаче кой е виновен, че Меги умря така самотна, а аз смених в живота си толкова мъже, че бройката им отдавна е нещо неудобно за казване в добро общество. Кой може да е виновен за всичко това и има ли изобщо виновен? Майка ми като остаря казваше с ненавист – не ми е до никой, оставете ме, искам си спокойствието. Че майко, казах ѝ аз тогава, все някой трябва да плати тази сметка, дето я направихте в живота двамата с баща ми. Няма ли да се разкаеш за студеното си сърце, за да опитаме ние да ти простим?

– А баща ви??- кресваше тя в сопрано – от него кой ще иска сметка, от мъртвеца?

– Свети Петър сигурно – казвах с досада – бащата не е като майката, а и нашият беше невидим – пояснявах после.

– Баща ти умря от сифилис – казваше с удоволствие тя.

– Лъжеш, майко, четох му епикризата.

Да. Както ви казах, семейството ми не беше от най–добрите.

Често съм се питала какво щеше да е ако бяха различни майка ми и баща ми и си казвам, че аз пак щях да съм същата, но поне Мeги щеше да е щастлива.

Когато станах на 55 се помислих вече за стара. Казах си, хайде, старостта дойде, Евгения, каквото било, било и си накупих книги, Юнг и Фройд, Ницше, източни поети и мислители.

10 години четох и си попълвах пропуските и на шейсет и пет пак реших, че съм млада. Тогава се запознах с Алексей. Той беше с 25 години по – млад от мене, обаче избухна една любов между нас и се оженихме. Милият Алексей. Живяхме заедно 5 години и той се разболя и умря. Аз тъгувах, разбира се, но не така дълбоко, защото на тази възраст човек е философ за живота и смъртта.

Не зная защо ви разказвам всички тези неща. Може би, защото спомените напират. Ето, спомних си за Микаел. Бях на шестнайсет, когато се влюбих в него. Той беше крадец. Крадеше мотори. Нямаше майка и баща, живееше при чичо си, който имаше автосервиз и познайте къде отиваха крадените мотори?! На 30-та минута се превръщаха в купчина авточасти, а Микаел вече носеше нов. Понякога оставах да преспя при него. Гледах  красивото му тяло в тъмното и му казвах – Микаел, ако влезеш в затвора, ще ти се стъжни живота, сещаш ли се.

– Няма да ме хванат ченгетата – отговаряше ми той – прекалено съм добър.

Глупаво момче. Наивно.

В живота има едни събития, на които в някои култури им казват карма, в други съдба, а в трети проклятие.

По силата на тези изброените, аз се влюбих в чичото на Микаел. Нали знаете как има семейства, в които хората са красиви. Ей така беше в семейството на Микаел – чичото беше същият хубавец като племенника си, но с десет години по–голям, нещо, което мен ме привличаше, защото ми беше омръзнало от хлапаци.

Ченгетата хванаха Микаел една вечер в града, точно когато тръгвал с откраднатия мотор. Приписаха му и други кражби, дори едно изнасилване. А, не, не съм казала аз за изнасилването, ченгетата му го лепнаха. Аз казах само за моторите. Дадоха му две години. Чичо му плати адвокати и раздава подкупи и никой не се усъмни в мен.

– Ще ме чакаш ли? – попита Микаел и аз казах да.

Такива са кучките, винаги ще те подлъжат да мечтаеш за тях.

Мога да ви разказвам още, но какъв е смисълът? Защо изобщо написах всичко това. Кой би могъл да се развълнува или поучи от живота на една никому неизвестна жена? А и дори да разкажа всичко, вече е толкова късно, аз съм на осемдесет и краят е близо.

Какво стана с чичото ли?

През 1959, една година по–късно делото се възобнови. Целият град говореше, че в неговия сервиз се продавали от години части от крадени мотори. Дадоха му четири години.

– Ще ме чакаш ли – попита чичото на Микаел. Много се тревожеше как ще се справям без него.

Най–много ме е страх да не стане, както този откачалник Ницше разправя – Бог да е мъртъв и да си повтаряме живота отначало безкрай пъти.

Това се нарича ирония. Искате ли да ви цитирам тълковния речник :

„Ирония е понятие, с което се описват ситуации, в които едно уверено очакване не се оправдава.“

Как ви се струва? Да искаш да живееш вечно, а да попаднеш в ужаса на повторението.

Сега ме извинете. Ще си лягам. Както ви казах, на 80 жените минават за възрастни във всяка една точка от земното кълбо. Утре ако съм в настроение ще ви разкажа още. И ако съм жива, разбира се. Лека нощ.