Aquamusicals – там, където русалките танцуват (ВИДЕО)

Тя обича водата, обожава я и затова се съгласява да работи за пет цента на час на близкия басейн. Сменя мокри кърпи и в замяна получава възможността да плува в басейна. Тя е Естер Уилямс, която Кларк Гейбъл ще нарече русалка, а кинокритиците от 40-те и 50-те години на 20 век ще се надпреварват да ухажват. Шампион по плуване и холивудска звезда, родената през далечната 1921г. Естер свързва киното и спорта с онази грация, с която сирените свързват водата и земята. Нейните водни представления са истински атракции, а филмите, в които участва се превръщат в класически шедьоври.

Естер обожава това, което прави и се втурва в него, раздавайки се до край. По време на снимките на „Русалка за милион долара“ – биогравична лента за Анет Келерман, тя наранява сериозно врата си, като прави рисков скок водата от голяма височина. Всъщност голяма част от живота й минава в басейни и вода. Филмите, в които тя участва, са наречени „aquamusicals“, защото в тях има елементи от синхронното плуване и гмуркането.

Впечатляващата й кариера в киното започва с поканата й в шоуто„Аквакадата на Сан Франциско”. Спектакълът е изтраден върху водна хореография, а основната мъжка звезда е знаменитият Джони Вайсмюлер. Продуцентът Биби Роуз иска да намери жена, която да не бъде в сянката на Вайсмюлер, а да бъде ярка и талантлива като него. Естер се оказва истинско попадение – изумително красива, отлична плувкиня и безспорен артистичен тарант. Джони е Аквадонис, а Естер се превръща в Аквабела – две звезди, които блесват сред останалите, изпълняващи музикални и акробатични водни номера.

Всъщност Естер Уилямс и нейните филмови изяви стават причината спортът синхронно плуване да бъде избран за демонстративен спорт на олимпиадата през 1952 г. в Хелзинки и и в Мексико през  1968 г.

Мисли от Естер Уилямс:

  • Мъдростта, придобита в течение на времето е напълно безполезна, ако не бъде споделена.
  • Какво обществото очаква от теб и какво е полезно за теб – това са две коренно различни неща.

Вашият коментар