Големият Шарл Перо започнал да твори късно

Шарл Перо е роден в буржоазно чиновническо семейство на 12 януари 1628 г.Получава юридическо образование, което му осигурява дълги години кралска служба. През 1671 г. г. е избран за член на френската академия на науките. Любовта на Шарл Перо към литературата датира от младежките му години, но сериозните му занимания с творческа дейност започват, когато той е 55 годишен. започва да се занимава едва от 1683 г., когато е 55-годишен.

Омагьосан е от фолклора и историите, които се предават от уста на уста, в тях намира голяма част от героите си, развива ги и им придава ново звучене.

Намира вдъхновение в народното творчество
В народния хумор и свежия изказ той намира основа за отразяване на съвременната действителност и чрез способа на приказката да подсилва характерни черти на своето време и неговите хора.

Така се раждат и неговите приказки, които виждат бял свят през 1697 година под заглавие „Приказки за моята майка“ или „Истории и приказки от старото време с морални наставления“. В сборника в началото влизат осем приказки, сред които „Червената шапчица“,“Котаракът в чизми“, „Палечко“, „Пепеляшка“. В следващи издания добавя още две приказки и една повест.

Шарл Перо е отявлен противник на класицизма у в основата на естетическите му възгледи стоят рационализма  и прогреса, които той горещо прокламира.
Приказките, които той създава са не само новаторски в художествено отношение, те категорично се отклоняват от традициите на класицизма, сковаващи развитието на литературата,критикувайки от позицията на буржоазията аристократичните предразсъдъци. Тъй като в онези времена е модерно де се пише в стихове, Шарл Перо използва името на своя син Пиер Дарманкур, когато през 1695 г. посвещава свой ръкопис на Мадмуазел, дъщеря на Филип, брат на Луи ХІV. Това е първото издание на петте приказки: „Спящата красавица“, „Червената шапчица“, „Синята брада“, „Котаракът с чизми“, „Вълшебници“.Ръкописът е красиво илюстриран от самия Шарл Перо.

Нравствените идеи, вложени в приказките, просторът на въображението и оригиналния начин на представяне ги  правят не просто четива за най-малките, а ги превръщат в творби, които  оказват влияние върху развитието на европейската литература.

В продължение на двадесет години Шарл Перо създава редица приказки, които са любими и днес. Сред тях са : Спящата красавица, Синята брада, Котаракът в чизми, Пепеляшка, Малечко палечко, Червената шапчица, Магарешката кожа. За най-популярната приказка е сочена „Червената шапчица“като се счита, че има около 35 популярни версии на историята, двайсетина от които са устни, две дължат текста си изцяло на Перо, а близо 15 са компилация от двата варианта.

Осем приказки,

напизани в проза и две в стихотворен вид ни е оставил големия майстор на перото.Това са произведения, както за малки, така и за големи. Пленителните им сюжети, в които Перо умело вплита простотата, добротата и естествеността, съчетани със светска галантност, учтивост, остроумие, не просто забавляват, те възпитават. Учат на морални ценности и позитивно отношение към живота.

  1. I