13 петък, митове и легенди

13-ти петък и други али-бали

Луната е във фаза Риби, намаляващ полумесец и отново сме до края на ретроградния Меркурий остават цели 2 дена. Но всичко е точно, защото е петък 13-ти! Самият факт, че е петък , е страхотен, но датата 13 вероятно кара много от хората да плюят в пазва, да се превъртат три пъти около оста си или още по-лошо – да не мърдат от домовете си от страх да не им се случи нещо неприятно. Тези, последните, със сигурност страдат от сложната „параскевидекатриафобия“. Или иначе казано – фобия от петък, 13-ти. Всъщност единственият що годе основателен страх на тази дата е от даване на ябълки и то не за друго, а защото  битува вярването, че именно на петък 13-ти Ева е дала ябълката на Адам. Не че е лошо, разбира се, но пък всички знаем какво се е случило след това безотговорно разменяне на ябълки.

За 13-тия ден на месеца, разположен в най-хубавия ден от седмицата – петък, се носят какви ли не легенди, суеверия, някои от които  – чисти измишльотини. Вижте ги и отсейте за себе си в кое да вярвате и в кое – не.

Митове, легенди и чисти ала-бали

  • Дата 13 и ден петък имаме най-малко веднъж годишно и най-много три пъти в рамките на една година, което е малко странно предвид твърденията, че  най-голяма вероятност от всички дни в седмицата да се падне 13-и е в петък и най-вероятната дата за петък е 13-и . През 2018 г. ще имаме късметът 13-ти да е петък два пъти – днес, през април и още веднъж в разгара на лятото – през юли.
  • Всъщност логиката е следната – всеки месец, чийто първи ден се пада в неделя, има петък 13-ти. Нали помните,че първи юни беше неделя и то доста ветровита и неприятна за малчуганите неделя.
  • paraskevh dekatria fobia е официално категоризирана фобия.
  • На петък, 13-ти“ бизнесът губи значителни суми, поради намалялата активност. И това е, защото много хора предпочитат изобщо да не мърдат от вкъщи. Технологиите обаче отчасти са решили проблема за някои професии и вече страхът от излизане, не е оправдание да не работиш. Кофти.
  • Доналд Доси, основател на Центъра за управление на стреса и Института по фобиите в Ашвил, Северна Каролина, казва че страхът от петък 13-и измъчва между 17 и 21 милиона американци.

ЗАЩО 13-ти и защо петък

Винаги, когато търсим произхода на нещата, обръщаме поглед назад,  към древността. Древните римляни поставяли мистицизма в основата на много неща, по мистичен начин разрешавали и настоящето, надничали и в бъдещето. В групи от 12 се събирали изпълняващите мистични ритуали, като вярвали, че 13-ят в групата е самият дявол.

Друга древна хипотеза свързва тази с Локи, скандинавският бог на злото и огъня. Злият Локи нахълтал неканен на празненство като 13-и гост и коварно убил със стрела от имел бога на радостта Балдер. Без Бог на радостта, Земята потънала в мрак и траур. Аз, като човек без грам божественост си задавам логичния, за мен, въпрос – толкова богове и никой не е могъл да извърши чудото на доброто, връщайки живот на радостта? Чак невъзможно ми звучи.

На 13 октомври 1307 година пък, денят, както се досещате, бил петък, по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V са арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те били принудени да направят самопризнания по обвиненията в ерес, содомия и всякакви други престъпления. Стотици били изгорени на клада, други – екзекутирани по-късно. От този ден нататък петък, 13-и е смятан за лош и нещастен ден от последователите на тамплиерите.

Нумеролозите от своя страна изцяло се опират на числата – определят съдби по тях, гадаят бъдеще. Тяхното обяснение звучи математически – числото 13 „страда“ поради неизгодната си позиция, която го нарежда след 12. Годината има 12 месеца, 12 зодиакални знака, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус. И това дава основание следващото число 13 да се считано за носител на лош късмет. Моето мнение е, че по този начин 13 се превръща в едно свободно число, както се казва – шапка на тояга, без обвързаности и специални задължения. С оглед на това направо  си е щастливо.

В испаноговорящите страни обаче числото 13 и лошият късмет се обвързват с ден вторник. Древните елини, също са считали 13 вторник за ден с особена тъмна карма. Защото самият ден вторник е под въздействието на Арес, богът на войната. Аз смятам, че в такъв случай просто трябва да правим любов, а не война и проблемът е решен.

Въпреки че за много хора този ден е особен, за други той е изпълнен с късмет и правят всичко възможно да го превърнат в специален в хубавия смисъл на понятието. Затова – настройте се положително и петък 13-ти ще се превърне в един супер ден.