Феноменът Лили празнува рожден ден. На колко става…

Лили Иванова е родена на 24 април 19…. и коя? – е въпросът, който най-често витае в общественото пространство всяка година на двадесет и четвъртия ден от април. И започва едно ровене, едно смятане, едни прости и сложни изчисления.

На колко години е Лили Иванова

Официалната записана година на нейното рождение е 1939г. и макар из интернет да се ширят писания на всякакви връстнички, съученички, познати и непознати, които да твърдят, че тази година е неточна и всъщност пестрадната прима е с 2 или 4 години по-голяма, това няма никакво значения. Защото Лили просто е голяма. Не, тя е велика и в това си величие вече е постигнала вечността.

Лили Иванова започва кариерата си в края на 50те години на 20в., изпълнявайки популярните за времето италиански, френски и други чужди песни. С най-голямо удоволствие пее песните на Рита Павоне, която й е модел за подражание. Затова й според някои музикални експерти Лили е най-добрата имитаторка на Павоне. Но талант като нейния, сила на личността и заряд не търпят да изпълняват единствено чужди песни и тя от самото начало на своята музикална кариера упорито търси своя стил в българската музика и го намира. През 60-те и 70-те години творчеството й се характеризира с богати оркестрации, драматични преходи между тихи и силни моменти, изпълнявано нерядко под съпровод на духов бенд, струнен оркестър, ритмична секция, електрически китари, с акценти на пиано или хамонд-орган и беквокали, често хорови.
Но винаги и неизменно следва модните за периода музикални тенденции, които доукрасява с характерната си а ла Лили гласово-музикална четка.

Лили е неподражаема и уникална и за да бъде професионалист на макс, не се спира пред нищо.  През 1964 г.се мята на валяк и го подкарва. Причината е – клип, режисиран от големия Хачо Бояджиев. Година по-късно, през 1965 година се снима във филма на Рангел Вълчанов „Неспокоен дом“.

младата Лили Иванова
Лили във времената, когато беше с тъмна къса коса

Често е наричана „странна птица“,  особнячка, дама с труден характер. Може би…Професор Иван Славов в опит да дефинира естеството на нейната магия, я определя като феномен. Феномен, който като магнит привлича публиката, замладява я. Защото песните й съдържат послание за всеотдайност и взаимност, съдържат обич. Лили пее за любовта във всичките й проявленияи всеки от публиката припознава себе си или част от себе си.

Големият български цигулар Васко Василев в интервю пред в.“Монитор“  споделя: „Всеки пък, когато чуя Лили, кожата ми настръхва. Просто тя е страхотна! Да се задържиш толкова дълго време на сцената е наистина геройство! Лили ще остане завинаги, тя е легенда. Има много малко легенди в този свят и аз имах щастието да се докосна до нея. “

Примата винаги отдава огромно значение на текста, който изпълнява. За нея музика и текст са онази единна сплав, която прави магията на изпълнението завършена. И факт е, че песните й минават през времевата бариера и остават да звучат актуално и силно. Умение, присъщо единствено на големите творци.

Лили може да е странна, претенциозна, ексцентрична, да е на 50, 70 или 100 години…цифрата е без значение, от значение е единствено цифрата на сърцата, които е завладяла с творчеството си, но за жалост не можем да я изпишем. Тя е безкрайна.

Вашият коментар