„Тягостна любов“от Елена Феранте

 „Тягостна любов“ е първата книга на Елена Феранте, която всъщност аз си оставих за последна и тази дебютна творба само затвърди любовта ми към нейното писане. Историята е кратка, но плътно и ярко изтъкана и завършена. В нея Феранте се концентрира върху връзката майка-дъщеря, една от темите, които намерих за особено завладяващи и добре разгърнати в тетралогията ѝ „Гениалната приятелка“. В „Тягостна любов“ проблемните отношения на главната героиня Делия с майка ѝ Амалия, намерена удавена при мистериозни обстоятелства, са изследвани с шеметна интензивност, прозата е строго сдържана, но разказът, който съдържа, е френетичен, помитайки читателя през хаотичните пътища на спомените, асоциациите и фантазиите на Делия. Границите между реалността и съня, паметта и халюцинациите са разкъсани и принуждават читателя да участва във все по-нарастващото страдание и объркване на Делия.
Книгата ни превежда през мръсните, задушни, плашещи улици на Неапол и в същото време през пътищата на въображението на Делия, пейзажът от спомените за нейното детство е също толкова опасен, колкото и реалността навън. В някои моменти двете се размиват напълно и оставят усещането за несигурност за това какво всъщност се случва в реалността и какво си представя Делия: Дрехите на Амалия оживяват, паспортът на майката внезапно изобразява лицето на дъщерята, спомените на Делия се преплитат с ярки картини от въображението ѝ. Неапол е представен не само като град на външни враждебни действия, но и като място, на което самата идентичност е застрашена.
Новелата е изпълнена със сексуална агресия и познатата мизогиния, която Феранте изследва като неразделна част от неаполитанския живот. От съпруга на Амалия, който спестява най-бруталните си удари за жена си, а не за нейния предполагаем любовник, до хищните погледи на мъжете по улиците, заплахата от мъжко насилие винаги присъства. В трамвая мъжете се залепват за жени „като мухи върху лепкавата жълтеникава лента, която виси в магазините за месо“.
Противоречивите чувства на Делия към Амалия са изразени най-силно както чрез нейното отвращение, така и чрез неохотното възхищение от нейната сексуалност – от разкъсаното бельо, в което Амалия е обличала тялото си, от гъстата ѝ черна коса, която едновременно отблъсква и привлича, от накъдрения кичур коса, падащ върху веждата ѝ. Делия желае да изпита същите усещания, които майка ѝ е имала като млада и на които се е наслаждавала (до деня на смъртта ѝ). Тя не може да реши дали иска да се превърне в майка си, или яростно да я отхвърли. Амалия прелива от всяка страница, заразявайки мислите и жестовете на Делия, външния ѝ вид, който култивира в нея, всичко, което вижда около себе си.
Тази книга дава достъп до мрачна, гневна и безкомпромисна картина, място, което витае някъде между бедността и агресията в реалния живот в Неапол от детството на Делия и нейната клаустрофобична, нестабилна интерпретация на този свят сега.

Лично откровение

Трябва да си призная, че до определена част от новелата главната героиня ме ядосваше. Не разбирах на моменти прекомерно инфантилното ѝ поведение, нейното непостоянство, несъответствието между мислите и действията ѝ, липсата ѝ на откровеност към самата нея. И след това завесата се вдигна. Една глава, няколко страници, дадоха отговор на всичките въпроси, които си задавах докато четях за Делия и отношението ѝ към Амалия. Дадоха ми отговор за нейната обърканост, за сблъсъка между любов и омраза, желанието за подражание и отвращението от действията на Амалия. За решенията ѝ като цяло. Тези страници накараха цялото ми същество да настръхне, кръвта ми да застине, и както самата тя го е описала – да ме обливат студени капки пот. Всяко момиченце в определен етап от живота си иска да подражава на майка си. Но едно неочаквано докосване – желано или не, от неочакван човек, може да обърне цялата ти същност. Да те оформи, да те извае прекрасно в най-добрия ти вариант… Или да те разпръсне на хиляди парчета, оставяйки само отломки от теб. Дишащи, движещи се, съществуващи в цяло тяло, в ум, в човек… Но все пак оставащ за себе си отломка, парчета от нещо, което е могло да бъде… Да бъде много повече от това, което е успяло да събере.

Любим цитат:

„Не бях забравила нищо, но не исках да си го спомням. При нужда бих могла да си разкажа всичко от игла до конец, но защо да го правя? Разказвах си само онова, което беше необходимо, според случая.“
„Детството е фабрика за лъжи, които остават в минало несвършено време: поне моето беше такова. Но чувах виковете на децата от улицата и ми се струваше, че не са по-различни от мен тогава – крещяха на същия диалект; всяко си представяше, че е нещо друго, фантазираха през цялата вечер на безлюдния тротоар под надзора на мъжа по потник.“
Може да бъде изображение с на открито и текстово съобщение
Снимка: Колаж от корицата на книгата върху снимка на Неапол (източник на снимката Неапол: Интернет)