Танзаниец получи Нобеловата награда за литература за 2021 г.

„За неговото безкомпромисно и състрадателно проникване в последиците на колониализма и съдбата на бежанците, в пропастта между култури и континенти“.

С този аргумент Кралската академия на науките на Швеция връчи Нобеловата награда за литература за 2021 г. на танзанийския романист Абдулразак Гурна .

Гурна е роден през 1948 г. в Занзибар, но от 1968 година живее във Великобритания, където отива като бежанец по време на Занзибарската революция.

Автор е на

10 романа, разкази и есета, в които основна тематика са човешките права. ще получи парична награда в размер на 1,1 млн. долара за заслуги в областта на литературата. Дебютира като писател през 19887 г с романа „Спомен за заминаването“, който е посветен на годините на занзибарската революцията, довела до създаването на съвременната държава Танзания.

Сред неговите романи са

„Рай“ (1994), който бе включен в списъка както за наградата Букър, така и за наградата Whitbread ; „Пустиня „(2005); и By the Sea (2001), включен в дългосрочен списък за „Букър“ и в списъка за награда „ Лос Анджелис Таймс “.

Общо 118 пъти е присъждана Нобеловата награда за литература. Само 16 от наградите са отишли ​​при жени, като 7 от тях са присъдени през XXI век, посочва британският The Guardian.