Музикотерапия

Силата на мелодиите или как музикотерапията наистина лекува

Още от древни времена музикотерапията се използва за облекчаването на различни душевни и физически страдания. Известно е как гастрит, язвата, заболявания на опорно-двигателния апарат и нервната система са били лекувани и излекувани с помощта на чудотворното действие на музиката. Това е практика, която е влязла в много световни лечебни заведения.Доказаните сили на звуковите вълни се прилагат в болничните стаи като средство за облекчаване на болката, страха и депресиите на пациентите.

При проблеми с концентрацията

Само няколко минути в компанията на успокояваща музика и веднага се наблюдава редуциране на кръвното налягане, понижаване на сърдечния пулс и напрежението в мускулите, дори подобрения във функционирането на имунната система.

ПРИ БЕЗСЪНИЕ

Учени, занимаващи се със заболяването инсомния (безсъние), се натъкнали на друга интересна закономерност. Пациентите, които, преди да отидат в леглата си, слушали грегорианска музика, се унасяли по-лесно в сън, а насутринта споделяли, че се чувстват изключително свежи. Сякаш са спали поне с три часа повече.

МУЗИКАТА И ДЕЦАТА

Особено благотворно музиката влияе на децата. Мелодичните звуци, които малчуганите чуват, произвеждат специфичен вид енергия. Тя презарежда мозъка и развива допълнително някои негови области. Така например педагозите често забелязват, че когато едно дете започне да се учи да свири на някакъв инструмент, неговите математически и аналитични способности рязко се повишават.

АНТИЕЙДЖИНГ

Доста интересни са изследванията върху ефекта от терапията с музика, проведени върху възрастни хора. Американски учени доказали, че участието в музикални събития (било то кръжоци по музика или просто посещение на концерт) понижава стреса, чувството на самота и ето истинскатаизненада – при участниците се регистрира увеличаване на производството на човешкия хормон на растежа. Той от своя страна помага да се неутрализират частично някои аспекти на стареенето като намалената сексуалност, загубата на мускулна маса, остеопорозата, бръчките.

Вашият коментар