Салвадор Собрал пее, масовката плюе…защо

Тя подрънква на китара, а той пее – лежерно нежно. Лицата им са озарени, одухотворени и усмихнати. Всъщност – съвсем не на място за сцена, нито за конкурс. По-скоро като за морския бряг, или за някой бар, в който си си поръчал чаша уиски и разпускаш след тежкия ден, след тежката връзка, преди началото на пътя или след дълго ходене. Затваряш очи, защото няма нужда да гледаш зрелищност, която не ти дава нищо. Просто слушаш.

Дали португалската песен на Евровизия беше най-добрата ще се спори още дълго в българските редици. Защото може би за нас винаги е било важно не какво и как представяме, а къде се класираме. Важно ни е да се самодокажем като най-добрите. Може би, защото в делника ни липсва тази персонална успешност и имаме спешната нужда някой да ни я спечели. Пък било то на леко демодиран конкурс като горния.

Брат и сестра Собрал обаче просто си правят изкуство

По онзи начин, който не крещи претенциозно, а просто заявява – ние обичаме онова, което правим и ако ви харесва, значи сме от една порода. Породата на онези, за които изкуството е начин на дишане, на сърцебиене. Сърцето на Салвадор било слабо и затова бил спецелил, според онези, които търсят схемата навсякъде, против които е създаден терминът „световна конспирация“. Всъщност – сърцето на португалския изпълнител е силно, защото го носи творец, влюбен в онова, което прави.

Кой е Салвадор Собрал

Роден е на 28 декември 1989г в Лисабон, където прекарва голяма част от живота си. Семейството му е с благороден произход и насърчават музикалната му дарба още от ранна детска възраст. На 10 участва в популярното музикално предаване „Браво, Брависимо“, а на 20 е един от финалистите в местния вариант на Music Idol. Учи психология, пее в бар на Майорка, изучава музика в Барселона, през 2016г. издава първия си албум „Извинете ме“.

И сега, след победата си на Евровизия, някак си сконфузено казва „извинете ме“, че спечелих и разгневих загубилите. Защото наистина конкурсите са, за да бъдат печелени, но той и сестра му, която е автор на спечелилата песен са там, за да споделят музика, а това само по себе си е вече спечелен приз.

Ние пък искаме да споделим едно тяхно изпълнение, на което попаднахме на фейсбук стената на Салвадор Собрал. Послушайте, няма как да не се усмихнете:

 

източник на свимката: официалната Фейсбук страница на певеца

Вашият коментар