Робърт Редфорд

Робърт Редфорд: Пасивността е опасна за света

Когато бил трети клас Робърт предпочитал да рисува пред решаването на скучни задачи по математика. Неговият учител трябвало да го накаже, но вместо това му предложил да направи изложба, на която да покани съучениците си. Така отворил вратата към изкуството.  Години по-късно в университета в Колорадо, негов преподавател му казал „Ти всъщност не се интересуваш от академични знания, интересува те единствено изкуството. Напусни сам, защото в противен случай ние ще те изгоним“. Не се наложило да го изгонят, защото Редфорд на драго сърце продължил живота си по начин, който винаги е искал – ставайки актьор.

Днес, на 82, големият холивудски актор има десетки изиграни роли и 9 филма, в които се изявява като режисьор. За първия „Обикновени хора“ той получава Оскар.

Робърт Ретфорд във Великия Гетсби

„Няма значение, че съм известен, аз съм обикновен човек“, казва Редфорд, усмихвайки се по неговия очарователен начин. Така е възпитал децата си, така учи и внуците си – да гледат на света като хора, а не като звезди. Да се возят във второкласните вагони на влаковете, да не живеят с претенции. Да бъдата обикновени, за да имат реален поглед над нещата и да бъдат здраво стъпили на земята.

Според холивудското величие, съвременните технологии са направили хората по-бездушни и по-пасивни. Апатията се е превърнала в характерна тяхна черта, което според него вреди на тях, вреди и на цялото общество. И същевременно помага на политиците да играят задкулисните си игрички.

С напредването на годините той все повече се интересува от политика, особено от политиката в Европа. За него Старият континет е специално място, както и хората, които го обитават. Пътуванията му из Европа са му показали колко са апатични американците в сравнение с европейците и се опитва да накара младите хора в Америка да вземат пример от европейските си връстници и да загърбят апатията, да бъдат активни и да вземат съдбата в ръцете си.

А за своята възраст Редфорд казва: „Та аз съм все още едно дете, може би затова съм станал актьор.“