Революция в училище – променете училището, за да промените света

19 юни, вторник, 18:30, кино „Одеон“
Времето и мястото, което всички ценители на доброто европейско кино трябва да си запишат в календарите. Откриването на станалия традиционен кинофестивал „Срещи с младото европейско кино“ тази година е с документалния филм „Революция в училище 1918 – 1939“ / Révolution école 1918 – 1939.  На кинопрожекцията ще присъстват режисьорът на филма Йоана Грудзинска и съсценаристът Леа Тодоров, които ще разкажат повече за работния процес по създаване на лентата. Филмът е създаден от уникални архивни кадри и обследва алтернативното образование между двете световни войни.

Програма на фестивала

Леа Тодоров е дъщеря на световноизвестния философ от български произход Цветан Тодоров. Макар по образование да е политолог, професионалното ѝ поприще са киното и словото. Работила е с белгийския режисьор Мария Манди, била е сътрудник на различни проекти както за документални, така и за художествени филми и има богат опит като актриса, режисьор и сценарист. Името на Леа Тодоров се свързва с авторските ѝ поректи: „Спасяване на човечеството в работно време“ (2012) и „Руска утопия“ (2014). Новият проект Тодоров подготвя е свързан с  България и баща ѝ Цветан Тодоров. Тя работи върху филм, който ще проследява дирите, които историята оставя като отпечатък върху съдбата на отделния човек

За „Революция в училище“

След края на Първата световна война, педагозите в Европа посочват виновника за бедствието: училището като фабрика за подчинение. Как да бъде образовано новото поколение без контрол и без наказания? Как да се проведе неговата еманципация? Само за няколко години харизматични фигури като Мария Монтесори ще се опитат да създадат едно ново утопично училище на свободата. „Променете училището, за да промените света“, се казва във филма на Грудзинска и този апел е изключително актуален и днес.

Вижте трейлъра на филма:

В