Пол Верховен : най-мощните сили в света са сексът и насилието

Режисьорът, накарал Шарън Стоун да кръстосва предизвикателно крака пред камера, говори за секса, за насилието и за живота в прав текст. Така ги и показва. В реалния им вид, защото смята, че истината не трябва да бъде подменяна с фикции .„Сексът ми харесва – признава Верховен – със сексуалността можеш да изразиш много повече, отколкото с думите“ и пояснява, че всъщност насилието и сексът са най-мощните сили в света. И филмите му са такива – изпълнени с кръв и секс.

Роденият през 1938 година режисьор е имал детство, в което насилието не е било новина и ежедневие. Войната му е поднесла реални гледки на убийства, нещастие, смърт. Бомбите са убивали хора, които отиват на пазар, разхождат се, обичат се. Още от малък той възприема насилието като неразривна част от живота, от истинското живеене.

Верховен е на мнение, че повечето американски режисьори създават лъжливи филми, подчинявайки ги на „какво ще кажат хората“ и очаквайки публиката да ги оцени след 10-15 години. В тях сексът е облечен, завоалиран, измамно стилизиран. Според него реалността е различна, тя е по-скоро черна, некрасива, брутална, бурна, но е истинска. И сексът е такъв – истински, бурен, натурален.

Верховен в живота си е обграден от жени, обича жените. Новият му филм „Elle“(2016г.) също е изграден около една силна жена. Героинята му (Изабел Юпер) става жертва на насилие, но със сигурност не може да бъде определана като жертва в живота.

Темата за насилието не е нова за режисьора. „Turkish delight“(1973) – първият му филм е филм за насилие,  скандалният за времето си „Първичен инстинкт“- също . Насилието е част от живеенето.

По този начин иска да говори и за религията, и за Исус. Той е в центъра и на един от проектите, които мечтае да реализира. Посещавайки семинар за християнството и изучавайки религията, Верховен стига до разбирането, че 85% от написаното в Новия завет е лъжа.  „Христос не е възкръснал!“ – скандализира християнската общественост Верховен. Надява се, че един ден проектът му, в който историята е разказана през неговата призма ще може да бъде реализиран.

Създаденият през 2016 „Elle“ е холандската номинация за чуждоезичен Оскар.

Вашият коментар