Оцветяването на книжки помага на диетата

Книгите за оцветяване на възрастни вече не са новост. В почти всяка една книжарница може да се намерят подобни издания, които са предназначени не за най-малките, а за техните майки, татковци, баби и дядовци. Манията „книжки за оцветяване“ набира сериозна скорост зад океана, както и в Европа. Психолозите са категорични, че този тип забавление съчетава удоволствието с терапията, като оцветяването на картинки значително намалява нивата на стрес. Колкото по-сложни са елементите за оцветяване, колкото повече детайли съдържат, толкова по-ефективно действа терапията. Това е начин да се разтовари стреса от натовареното ежедневие и да се усигури на мозъка и ума гимнастика. Оцветяването на картинки е комплекс от компоненти, които подобряват уменията в областта на фината моторика – съчетаване на цвутове и прецезиране на детайли, което изисква добра координация между зрението и механичните действия на ръцете.  Развива и творческото мислене.

Книгите за оцветяване за възрастни са сериозна арт терапия
Книгите за оцветяване за възрастни са сериозна арт терапия

Ако в детските книги моделите са по-обемни, при книгите за оцветявани, предназначени за възрастни детайлите са по-сложни и „завъртяни“. Специалистите препоръчват, когато усетите, че имате натрупан стрес или сложна ситуация за разрешаване, да не се колебаете, а да оцветявате.  Оцветяването се препоръчва за хора, които имат напрегнат ритъм на живот, спазват строги диети, изправени са пред сложни житейски дилеми, страдат от депресии, опитват да преодолеят сериозно заболяване.

В България могат за се намерят книги за оцветяване за възрастни с разнообразна тематика. Те се предлагат както в традиционните книжарници, така и в онлайн магазините.

 

 

Вашият коментар