Не яж това, Клара/Ава Тулипина

Беше  точно на 26 години. Навърши ги вчера, така поне каза майка ѝ, докато бърбореше безсмислени пожелания в телефонната слушалка. Затвори нетърпеливо – Да мамо, добре мамо, благодаря ти, да, грижа се за себе си, добре съм  

Застана пред огледалото и погледна вяло към образа отсреща. Можеше да качва по половин килограм на ден, а понякога и повече. Отдавна вече не изпитваше ужас от това, а само удивление. Успяваше да контролира безумните пориви на тялото си за храна. Теглеше се ежедневно и когато сутрин стъпеше на кантара, нямаше нужда да поглежда към бягащите цифри в малкото дигитално прозорче –  добре знаеше точно колко тежи.  

Не яж това Клара, добре знаеш че всяка хапка от проклетия кейк с шоколадова глазура и идеално захаросани бадеми съдържа кошмарните 30 калории, 10 хапки правят 300, това дори не е цяло парче, кратко удоволствие, а след него онази непреодолима страст за още и още… Също като целувките на Ян някога, помниш ли Клара, разбира се че помниш, как би забравила  

Живееше сама и този факт ужасяваше семейството ѝ. Чувала бе майка си да споделя със загрижен глас – Клара изпусна влака, казваше го сякаш е толкова просто – купуваш билет и отиваш в посоченото време на перона, а баща ѝ клатеше глава в съгласие и повтаряше като ехо след нея – Клара изпусна влака.  

Въздъхна и отвори хладилника.  

Маруля  

Ананас  

Извара  

Вода 

Много вода. Всички съвети за диетично хранене започваха с нея. Пред очите ѝ изникна образът на братовчедката Нели, красивата слаба Нели, която не се хранеше, само клъвваше по някое зрънце, същинско колибри, лека и ефирна с идеални пропорции. Съвършена. Още когато бяха малки, баба ѝ я наричаше така, използваше точно тази дума. Казваше я замечтано, пред всички, а на Клара ѝ се искаше да потъне в чинията с неделния обяд.  

С времето прие, че никога няма да бъде като Нели. Колкото и да ѝ се искаше, нямаше как да събуди възхищение – не притежаваше нужните качества.  

Понякога изпитваше вина. Нели винаги бе добра с нея, настояваше да бъдат приятелки и Клара се обвиняваше, че не ѝ отвръща с откровеност.  

– Ако малко се постараеш, можеш да си красива, Клара. Имаш хубави черти – гласът на Нели се провираше през ушите ѝ все едно някой наливаше затоплен зехтин – може би, ако малко отслабнеш – замълчаваше, навярно чакаше отговор, но Клара не казваше нищо и Нели я хващаше за ръката – мога да ти помогна – лесно е.  

Действително, по онова време, може би около 16-тата си годишнина, Клара разбра, че е започнала да напълнява. Забеляза го първо по дрехите, които ѝ стояха ужасно, после, когато се видя гола в запотеното огледало в банята, разбра че храната е неин враг, а тялото ѝ е готово да задържи в себе си всяка изядена троха, всяка мъничка хапка. Виждаше под кожата си погълнатите през деня сладкиши, оризовите топчета с месо, ухаещия хляб и конфитюра от праскови на закуска –  настаняваха се на най – неочаквани места, нагло ѝ се хилеха, оформяха тлъстини, които се люлееха в беззвучен смях и я караха да иска да се скрие, да се стопи, да изчезне. След няколко седмици безсъние, в което трескави мисли се сменяха с противна умора, Клара разбра, че ѝ трябва план. Започна да брои калории и внимателно обмисли гардероба си. Широките дрехи бяха приятели, установи го пред огледалото, критично оглеждайки всяка гънка, която платът оформяше. Майка ѝ се ужаси, когато я видя за първи път да слиза на закуска, загърната в някакви дрипи, какво е това, полудя ли момиче, гласът ѝ се смеси с този на баба ѝ, бяха потресени, Как е възможно, какво ще кажат хората! 

Дните минаваха и въпреки недоволството и неизбежните сравнения с Нели, най – накрая всички свикнаха и Клара постигна което желаеше – Стана невидима.  

За тях. Не и за себе си.  

Вечер преди да си легне изследваше тялото си внимателно. Опипваше с ловки пръсти талията и бедрата си, плъзваше длани надолу под раменете, по вътрешната страна на ръцете и с ужас откриваше врагът там, стаен под кожата, виждаше ясно жълтото му лице, подпухнало и грозно. 

*  

Изминаха 10 години, 10 дълги години, в които Клара гладува много и в крайна сметка успя да поддържа задоволително тегло. Не беше слаба, никога не ѝ се удаде да стигне до идеалните килограми, винаги имаше поне 10 или 15 вповече, но все пак непрекъснато опитваше. Тези опити понякога я уморяваха безкрайно и тя се отчайваше. В такива дни купуваше калорична и скъпа храна, ядеше от нея права пред печката, после чувството за вина надделяваше и тя бързо изхвърляше всичко. Все едно не е било.  

На вратата се почука и Клара стреснато вдигна глава . Кой може да е, не очакваше никого  – несигурно се отправи към вратата и натисна бравата. В първия момент тъмнината я подведе и беше готова да се закълне, че коридорът пред нея е празен. Понечи да затвори и тогава видя кошницата сложена на земята, почти на прага, ако беше направила само една крачка напред, със сигурност щеше да стъпи върху нея.  

В кошницата имаше храна. Идеално изпечена франзела се подаваше от единия край – Клара можеше да усети миризмата на хрупкавата ѝ коричка, до нея малки бурканчета с пастет и сладко, парче шунка в прозрачен целофан, плодове и шоколад, господи, колко много шоколад с бадеми.  

Наведе се бавно, кръстът ѝ изпука, беше се обездвижила през последната година, почти не излизаше, работеше на компютъра си, пазаруваше пак от него – един бутон и продуктите пристигаха след час. Вгледа се в кошницата. Що за шега, кой е оставил това тук – озърна се и примигна в мрачината на коридора. Пресегна се и отчупи от франзелата, малко, само малко, една хапка, така хубаво ухае, така омайно. Не беше яла истинска храна от месеци и изкушението я сграбчи за гърлото. После изведнъж светлината избухна, смях и гласове я заляха. Клара отстъпи крачка назад и мъчително присви очи.  

Различи първо фигурата на баба си, до нея с клоунска усмивка подскачаше като навита на пружина майка ѝ, Съвършената Нели се смееше на пресекулки и гласът ѝ излизаше през отворената уста като цвърчене на мишка.  

– Ако имаше поне едно дете – кресна баба ѝ – на кого би му пукало как изглеждаш?  

– Да, да – извиси глас баща ѝ – на кого би му пукало, на кого?  

– Но как ще има деца, след като тя изпусна всички влакове – това беше майка ѝ, разбира се, че беше тя.  

– Клара никога не е била хубава, но можеше поне да е умна. Можеше да изиграе картите си правилно – Клара се опита да разпознае жената, която твърдеше това, но не успя и отново присви очи, напрегна докрай зрението си – не може да е истина  

Тълпата изпълни апартамента, миришеше на пот, поклащаха се и танцуваха, извиваха тела, една от жените ѝ намигна и Клара ясно видя люспи върху кожата ѝ, твърди змийски люспи, а баба ѝ се кълчеше перверзно, люлееше задника си като кабаретна актриса. Какво искат, за Бога, помисли си отчаяно, какво искат от мен.  

Изведнъж някой започна да пее и Клара осъзна, че с  песента я поздравяват за рождения ѝ ден.  

Господи, озърна се като полудяла, как си позволяват да нахлуват в дома ми! Въздухът с усилие си пробиваше път към дробовете ѝ. Опита да поеме дъх и цялата се разтресе.  

Седеше потна в леглото, косата ѝ лепнеше пред очите, а ръцете ѝ трепереха отпуснати отстрани до тялото. 

Сън, само сън, това е просто един глупав сън  

В жилището цареше абсолютна тишина. Утрото се опитваше да изгони нощта и сякаш всичко си беше на мястото.  

Или почти всичко. Под неуверената светлина, която се промъкваше зад завесите, Клара видя кошницата.  

По обяд спонтанно реши да излезе, не беше го правила от месеци. Загърната в широкото си палто бързо се спусна надолу по улицата. В самия ѝ край, в една от старите къщи живееше Нели. С Ян. Да, да, Клара нямаше против и как би могла, тя се отказа от него, дори не стигнаха до връзка – няколко бегли целувки, после тя се оправда, че е твърде ангажирана, че не може да се отдаде на друг човек, което беше самата истина, защото Трябва да отслабна 

Стори ѝ се, че вижда болка в очите му, но скоро разбра, че я е забравил.  

С Нели съм, каза ѝ онзи път, когато го срещна случайно на тротоара пред пощата. Кимна му и не каза нищо –  прие го веднага. Нели бе толкова красива, така добре се обличаше, образована и умна, на нея всичко ѝ се получаваше перфектно, тя беше гордостта на семейството, идеална съвършена. Слаба. Не гледаше в него, но несъзнателно регистрира колко добре изглежда самия той. Замълча, събра пръсти в джобовете и неволно опипа корема си през хастара – имам работа изрече и тръгна бързо.  

Нели я посещаваше всяка седмица.  

– Късметлийка си ти, Клара – казваше ѝ, оглеждаше високите тавани и добавяше като на себе си – никога няма да разбера защо дядо избра теб за своя единствена наследница.  

Може би, защото ме обичаше – отговаряше наум Клара, той беше единственият, който не се прехласваше по твоето съвършенство –  но вдигаше рамене – Нямам представа, Нели.  

– Твърде голямо жилище за сам човек – добавяше Нели, но Клара изобщо не я слушаше.  

Спусна се към центъра на града, но бързо се отказа. Навсякъде имаше хора, сновяха напред назад, пазаруваха, натъпкваха се почти един върху друг в малките ресторанти и кафенета, смееха се и дъвчеха самодоволно, щастливо.  

На връщане се отби в магазина. Маруля. Извара. Краставици и малко елда. Вода.  

Усети как се задъхва по стълбите. Сега ще изхвърля онази храна и ще почистя – каза си и се вкопчи в парапета.  

* 

Пред вратата ѝ отново имаше  кошница. Клара отключи и я избута с крак вътре. Седна на леглото и мълчаливо я загледа. Не виждаше ясно какво има вътре, но усещаше миризмата и устата ѝ се напълни със слюнка.  

* 

„ познавайте слабите си страни, за да сте силни „ 

Клара изключи телевизора и избута с длан трохите от скута си. Беше загубила представа за времето, часовете се сливаха един с друг, сменяха се светлина с тъмнина, а Клара ядеше. Всеки ден пристигаше по една кошница, пълна с храна.  

Масло  

Сметана  

Хляб  

Шоколад. Боже, колко вкусен шоколад. Всъщност можеше да добие представа за времето, ако преброи кошниците. Не се питаше кой ги изпраща. Изяждаше храната и ги замъкваше в килера, кулата от ратановите им тела ставаше все по – висока. Пристигаха пред вратата ѝ всеки ден, по едно и също време, в късния следобед, и Клара ги очакваше нетърпеливо. Изяждаше всичко, до последната троха, после лягаше по гръб на дивана в дневната и гледаше безволево в тавана.  

Този път, когато дойде проклетата храна ще я изхвърля. Обещавам, заклевам се.  

* 

Нели пристъпи с леката си стъпка в дневната и се завъртя.  

– Харесва ли ти – показваше нещо, което Клара не разбра, но кимна с глава 

Да да чудесна си Нели, съвършена.  

– Слушай – Нели се приближи и прошепна почти в лицето ѝ с Ян ще се оженим 

– О – Клара наистина не знаеше какво да каже – браво.  

– Да, много сме щастливи, Ян търси жилище, нещо светло и просторно, подходящо за семейство – завъртя глава – като това тук.  

Клара се огледа наоколо с безразличие.  

Гладна съм, просто искам да ям.  

* 

Следващите месеци бяха меко казано странни. Ставаше трудно от леглото, често когато се събудеше разбираше, че е късен следобед. Замъкваше се тромаво до вратата и избутваше с крак пакета вътре. Продуктите отдавна не бяха така подбрани – пристигнаха в кашон, вътре намираше само хляб и майонеза, няколко кутии с вафли, но Клара изяждаше всичко.  

Тук има над 10 хиляди калории, казваше един глас, но Клара не го слушаше. Живееше в унес, ядеше и веднага заспиваше, после ставаше и търсеше още храна. Не работеше. Не се обади на работодателя и след няколко гневни писма от него спря да проверява пощата си.  

* 

Един ден пакет не дойде. Клара изяде всичко, което беше останало от вечерта, но гладът я караше да проверява по няколко пъти пред вратата. След няколко часа я обхвана паника. Беше гладна до смърт, пакет не пристигаше и в апартамента нямаше никаква храна. 

План, трябва ми план. Трябва да намеря храна.  

На сутринта прегледа сметките си, имаше малко пари и това до някъде я успокои. Загърна се в огромното палто и излезе навън.  

Чувстваше се толкова самотна в този ужасен град. Хората я мразеха, виждаше го в погледите им, презираха я и как няма, кой не би се отвратил от дебелата самотна жена, която едва влачеше огромното си тяло. Нямаше смелост да се качи на кантара, но знаеше, че е изпуснала контрола.  

Клара изпусна всички влакове нали така  

Купи каквото можа с  останалите пари. Имаше за няколко дни и после щеше да спре, да излезе от този порочен кръг, да влезе в режим 

Да отслабне 

* 

Надяваше се да има храна за поне 4 дни, но изяде всичко още на втория. Успокояваше се, че когато продуктите свършат, неволята ще я притисне и принуди просто да спре. Човек може да издържи без храна няколко седмици, нали така, а до тогава ще си върне работата, ще се вземе в ръце и ще установи контрол над живота си.  

На следващия ден обаче пристигна пакет.  Донесе го Ян. Клара отвори вратата и той просто стоеше там с картонената кутия в ръце.  

– Нося ти храна – каза и влезе без да чака покана.  

Клара го гледаше как свойски се разположи в дневната ѝ и осъзнаваше, че не може нищо да направи. Усещаше че е слаба, какъв парадокс, нямаше сила да се противопостави, да попита какво си позволява той и защо.  

– Нали разбираш – прошепна ѝ ние ти мислим доброто  

Ние. Кои ние  

– Ще се грижим за теб, но за целта и ти трябва да помогнеш малко погледна я с усмивкада хапнем, а, какво ще кажеш – потри ръце и затършува в кутията.  

* 

Няколко дни по – късно Клара напусна жилището си и се премести в малката квартира на Нели и Ян, а те се настаниха в нейния апартамент. Всички казваха, че Клара е светица да направи този жест за тях, разправяха, че го е заверила нотариално като подарък, недоумяваха, но пък изразяваха бурно одобрение.  

* 

Валеше от часове. Според синоптиците дъждът нямаше да спре поне седмица и после очакваха да премине в сняг.  Погледна образа си в огледалото. Беше започнала да напълнява напоследък. Трябваше да се стегне и да влезе във форма, няколко месеца диета и спорт и противните 20 килограма в повече щяха да са само неприятен спомен. С дисциплина и воля всичко е възможно, дори да забрави Ян. 

Облече палтото си и отвори вратата. На прага имаше кошница, а в нея храна. Нели се наведе и усети как кръстът ѝ изпука. Беше се обездвижила през последната година – прекарваше по – голямата част от времето си в леглото, потънала в самосъжаление. Храната бе единствената ѝ утеха. Взе кошницата и я внесе в дневната.