Не ми пука коя е мис Хелзинки

След снежния апокалипсис и наркотичната лютеница, дойде ред на новия шок и ужас, на невиждания скандал – Хелзинки си избра за миска чернокожо момиче. Сефора Икалаба е на 19 години и е родом от Нигерия. Нигерийските й корени са ярко изразени в цялата й външност, което скандализира до сълзи голяма част от евронаселението. Скандалът премина през много еврограници и акостира в родна България, където ледените виелици не спряха народния гняв. Защо черна и защо Хелзинки? Утре сирийка ще стане мис Германия!Дори небезисвестната със скандалите от мисството й Антония Петрова я нарече пикантроп (вероятно имаше предвид сложната дума питекантроп). Русата силиконова Тони възногодува срещу еволюцията, която, според нея, подминала младата нигерийка. Ауу! Тони, не така…!

Мис Хелзинки 2017

Всъщност защо ни е важно каква миска си избират финландците? Дали просто се мятаме по инерционната вълна на търсене на скандал, или пък се чувстваме застрашени, че негро-мис-манията може да се превърне в норма и утре България да осъмне с мургава миска. След като си имаме Динко, защо пък да си нямаме и някоя мис Айше Мангова? След силиконовата мода може би иде ред на екзотиката.

Чудя се, ако Нигерия избере за мис някоя бледолика, русокоса, синеока Анна Беляева (примерно) пак ли ще викаме, че се нарушават традициите и, че, видиш ли, тази не е никаква нигерийка. Както Сефора не е никаква скандинавка. Примерно. Очевидно. Очевадно.

Отдавна светът, и в частност Европа, се раздели с онези устои, в които красотата беше красива и стойностна. Сега се мерки и теглилки предимно. И ако в началото на миналия век за красива се е считала изтънчена госпожица, владееща няколко езика, умееща да води светски разговор и имаща благоприлично скромно излъчване, то днес всичко гореизборено е по-скоро излишно за претендентката за мис. Сега е важно да има цици, дупе и излъчване, което да казва – ела, вълчо…изяж ме…Примерно. Във века на силикона и ботокса, на екстейшъните и пластмасовите модели, естетическата норма далеч премина границата на простото цветово разделение. Миски стават всякакви откровени фалшификати, в които единственото истинско нещо е пилешкият мозък (с дълбоки извинения към пернатите). Но на нас проблемът ни е мис Хелзинки. Не че тя е умна. Може и да е, може и да не е. Не ме интересува. Всъщност не ми пука изобщо коя е Мис Хелзинки, Мис Хонолуло, Мис Хараре, Мис Хасково…

Само ще ви покажа как е изглеждала първата българска мис:

Мис БЪлгария 1929г. Люба Йоцова

Това е Люба Йоцова на 22 години. Избрана е за мис България на 30 януари 1929г. Скулпторът Андрей Николов тогава обяснява избора на журито така:

Избирайки измежду най-красивите, оная, която ще има да представлява красотата на българката на международния конкурс в Париж, ние не можехме да изберем една красота открита, очебиюща, която всеки може да види, а трябваше да предпочетем една красота прикрита, тиха, скромна, която най-добре отговаря на нашия национален характер.

Ето и мис Европа от тези години:

Ержибет Шимон, мис Европа 1929г и Мис Европа 1930г - Алики Диплараку

Ержибет Шимон, мис Европа 1929г и                 Мис Европа 1930г – Алики Диплараку

Вие си преценете каква е вашата лична мис…днес…и дали трябва да ви пука за чуждите.

1 Comment

Вашият коментар