Невена Кокатова

Невена Коканова: тръгне ли човек с чисти подбуди към нещо, винаги успява.

Родена е на 12 декември 1938 година в град Дупница. Майка ѝ е от известна австрийска аристократична фамилия, а баща ѝ е бил политически затворник в Белене. От малка е възпитавана в изтънчени маниери и непримиримост. Невена е красива, фина и талантлива и рано я откриват за сцената – едва осемнадесетгодишна е част от трупата на Ямболския театър. И макар да няма актьорско образование,  носи артистизма в себе си. Тя е от онези хора, които са родени с талант, съчетавайки го с огромна харизма и обаяние. Този талант е видян и оценен и бързо води след себе си големите роли. Големи не само за актрисата, но и за българското кино изобщо.

Една от емблематичните роли на Невена е Ирина в екранизацията на романа на Димитър Димов „Тютюн“, но преди това е Ема в „Години за любов“ на  Янко Янков. Невена е и Жана от „Инспекторът и нощта“,  Тинка от „Момчето си отива“ , удивителната Лиза от „Крадецът на праскови“, Неда от „Отклонение“, тя е…Невена.

Последните 15 години от живота си актрисата прекарва извън лудницата на големия град, в габровското с. Иглика.  Личен избор, направен след години на разочарования . Игличани са впечатлени от обикновеността на голямата дама, която първоначално приемат като звезда, но тя се държи с тях като равна с равна, същевременно дарявайки ги с онази ненатрапчива изтънченост, която едновременно омагьосва, респектира и променя. Това казват и те – Невена ни промени, тя ни помогна да видим света с различни очи. Защото самата Невена Коканова е различна.

Силна личност, силен характер и ярка душевност, тя запазва до края на живота си любовта към един мъж, съпругът й Любомир Шарланджиев, с когото  се запознават на снимачната площадка и то когато Невена е едва на 17 години, последна година ученичка в Търговската гимназия. Търси се масовка за музикалната комедия „Две победи“, Невена се явява и веднага впечатлява с естественост и излъчване. Когато снима „Години за любов“ с нея Шарланджиев споделя на приятеля си Иван Андонов „Тя е необикновена, тя е невероятна! Искам да се оженя за нея – веднага, каквото и да става!“. Срещата им е пророческа и за цял живот. Бракът им е белязан от много щастие и любов, но и от много трудности и кризи, в които Невена неизменно е силната и подкрепящата, тя е опората на съпруга си до края на живота му, който идва твърде рано и за двама им. Любомир Шарланджиев умира през 1979г., но актрисата живее с любовта и предаността към него до края на дните си.

Тръгне ли човек с чисти подбуди към нещо, винаги успява.

Всички онези, които се познавали приживе Невена Коканова знаят, че тези думи не са помпозно славословене, а част от житейската философия на актрисата, която тя следва през целия си живот. Живот, увенчан със звезден успех, но изживян скромно, ненатрапчиво и с онзи стил, присъщ на големите хора. Такава беше Невена Коканова – голям човек и голям творец.

Коварната болест я отне от живота твърде рано, едва навършила 61г, но остана завинаги една от най-фините и обаятелни български актриси.