Мозъкът обича да слуша истории

Аудио книгите и как те влияят на мозъчната дейност

Както всяко ново нещо, и аудио книгите първоначално биват отхвърлени от критиците с мотива, че те, за разлика от книжните издания, правят мозъка „мързелив“. Съответно учените веднага се заемат да проверят това твърдение и след редица изследвания на хора, които предимно слушат книги, стигат до заключението, че слушането на история може да „освежи“ мозъчната дейност.  Когато ни се разказва история, не само се активират части от мозъка ни, които обработват езика, но оживяват и части от мозъка ни, свързани с преживяванията .

Сивото вещество започва да работи

Ако не сте чували за кортекс, то вероятно сте чували за т.нар. сиво вещество или мозъчна кора? Съставена от сивата материя на клетъчното тяло на невроните, тази част на мозъка е тази, която ни дава способността да възприемаме, запомняме, преценяваме, общуваме, да проявяваме воля. Т.е. това е нашето съзнание. Всяко полукълбо на мозъчната кора е специализирано, например лявото отговаря за езика и логиката, а дясното – за  интуицията, чувствата, за талантите. Най-просто казано.

Какво се случва при слушане на книги

Сензорният кортекс се активира,, активирайки и моторния кортекс. И този процес не е вследствие единствено до слушане на аудио книги.  Експертите  стигат по-далече в твърденията си, обръщайки ни внимание на всички онези споделени истории, които чуваме в ежедневието си. Те са като мини аудиокниги, които някой ни разказва и стимулира сивото ни вещество. Изследователят Джеръми Хсу казва: „Личните истории и клюки съставляват 65% от нашите разговори.“ и апелира да не пренебрегваме важността на „чутите истории“, те са прекрасно упражнение за мозъка. Аудио книгите са своебразен мозъчен фитнес.