Габриел Гарсия Маркес - Габо
Габриел Гарсия Маркес

Маркес: В този свят може да си само един човек, но за някого ти си целият свят

Писателят на самотата – наречен е така, не само защото е автор на романа „Сто години самота“, а защото самотата е онази нишка, която минава като тънка свързваща линия през цялото му творчество. Габо – под този псевдоним познават в Латинска Америка един от най-обичаните и най-издаваните автори на всички времена Габриел Гарсия Маркес.

Голяма част от романите на големия Маркес са филмирани, като някои от тях имат такъв фамозен успех, който се доближава до успеха на книгите.  Любопитен факт е, че единственото му нефилмирано произведение е именно онова, което му донася световна слава. Романът „Сто години самота“ е обявен от литературното списание Wasafiri за най-влиятелната книга в световната литература за последните 25 години. От него са продадени над 10 милиона копия по всички краища на планетата.

Историята на романа е интересна най-вече с това, че по времето, в което се труди над нея, Гарсия Маркес е в неизгодно финансово положение и, за да завърши произведението, се налага да продаде колата си, залага имущество и се храни на кредит. Лишенията не са напразни, защото книгата пожънва феноменален успех и световното признание идва почти веднага. За „Сто години самота“ Маркес получава през 1972 г. и престижната литературна награда „Ромуло Галегос“, а десет години по-късно, съвсем логично, става нобелов лауреат.

Вечни цитати от Габриел Гарсия Маркес:

  •  Не плачи, защото е свършило. Усмихни се, защото е станало.
  •  Никога не преставай да се усмихваш, защото някой може да се влюби в усмивката ти.
  •  Не си губи времето с човек, който не цени своето време, прекарано с теб.
  •  Няма човек, който да заслужава твоите сълзи, а който ги заслужава, не те кара да плачеш.
  •  Стани по-добър и направи така, че да си сигурен кой си, преди да срещнеш някого и да се надяваш, че той ще знае кой си.
  •  Не прекалявай с борбата, най-хубавите неща обикновено се случват съвсем неочаквано.
  •  Вероятно Бог иска да срещнеш много неподходящи хора, преди да срещнеш подходящия, затова когато това се случи, бъди благодарен.
  • Истинският приятел е не този, който те държи за лакътя, а който докосва сърцето ти.
  • Обичам те не заради това, което си ти, а заради това, което съм аз, когато съм с теб.
  • В този свят може да си само един човек, но за някого ти си целият свят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *