Oek kd jedjc,d

Магията на театъра омагьосва за цял живот

Годината е 1961 г., когато на своя IХ конгрес  Международният театрален институт приема 27 март да бъде отбелязван като Международен ден на Театъра. От  този ден насетне ежегодно на 27 март световната театрална общественост отбелязва подобаващо този ден като празник на театъра. Празнуват и всички почитатели на Мелпомена.

История на българския театър

На 15 август 1856 г в Шумен е поставена комедията на Сава Доброплодни „Михал Мишкоед“. Няколко месеца по-късно, на 12 декември, в друг български град – Лом, ентусиасти, начело с Кръстю Пишурка организират театрално представление на „Многострадалната Геновева“ , български вариант на пиесата „Геновева“ на Кристоф фон Шмид. Турските власти са вбесени от дързостта да бъде представена подобна постановка и участниците в нея биват арестувани.Въпреки това, или поради, това „Многострадалната Геновева“ се превръща в най-играната мелодрама през Възраждането.

Добри Войников е считан за баща на българския театър . Той през зимата на 1865 г, в Браила сформира българска театрална група, в която за пръв път се допуска участието и на жени. Войниковата комедия „Криворазбраната Цивилизация“ е най-популярната българска  комедия до края на 19 век, а и днес звучи странно актуално.

Ирина Попгеоргиева–Екзарх е първата българка, която започва да се занимава с театър, като превежда „Памела Уженина“ от Карло Голдони.

Теодосий Икономов написва през 1857 г. първото оригинално драматургично произведение в българската литература – „Ловчанският владика или беля на ловчанският сахатчия“. То е издадено през 1863 г, но така и никога не бива поставяно. През 1883 г в Пловдив е създадена любителската театрална група „Основа“, която три години по-късно се трансформира в театър. През 1904 г формация „Сълза и смях“, полага началото на Български народен театър, с което театърът в България става професионален.

По света

Денят на театъра в световен мащаб се отбелязва различно. На места има мащабни чествания, ругаде – камерни събития, отбелязващи любовта към магията на театралното изкуство . През 1962г. Жан Кокто поставя началото на традицията всяка година на този ден една световноизвестна личност да отправя своето послание към света за света на театъра.

Награди Икар

През последните десетилетия у нас Денят на театъра се ознаменува чрез връчване на годишни награди на Съюза на артистите в България за значими творчески постижения през изминалия театрален сезон. Първият носител на Икар за цялостно творчество е забележителният Гриша Островски. Кои ще бъдат носителите на наградата 2017 ще научим тази вечер. Тазгодишната церемония ще бъде в стил Балкански и ще се проведе в цирк „Балкански“, програмата също ще бъде циркова. Руси Чанев, Цветана Манева и Гинка Станчева са имената, върху които ще се акцентира.

 

Вашият коментар