Златен глобус 2019

Кой грабна „Златен Глобус“ 2019

В Бевърли Хилс бяха връчени 76-ите награди Златен глобус за кино и телевизионни продукции. Наградите не поднесоха големи изненади, като съвсем очаквано „Бохемска рапсодия “ получи статуетката в категория за най-добър драматичен филм, а Рами Малек, превъплътил се ролята на уникалния Фреди Меркри – за най-добър актьор. Въпреки това филмът с най-много отличия не е този за Куин, а друг, също музикален, филм – „Зелената книга“. Лентата с българско участие взе статуетката  за най-добър филм в категория „комедия или мюзикъл“, за най-добър сценарий на Ник Валелонга, Брайън Къри и Питър Фарели. Махершала Али беше отличен като най-добър поддържащ актьор.

Рами Малек - Златен Глобус
Рами Малек – Златен Глобус, източник на снимката – официална Фейсбук страница на церемонията

Режисьорът на „Зелената книга“ Питър Фарели прие отличието с вълнуващи думи за актуални социални проблеми.  В речта си той  каза:

„Все още живеем в разделени времена и ако Дон Шърли и Ник Валелонга могат да намерят общо помежду си, то те трябва да го направят. .Ние сме длъжни да търсим общото помежду си, защото то е много: искаме да сме щастливи и да бъдем третирани еднакво ”.

Наградата за най-добър чуждоезичен филм получи „Рома“ на Алфонсо Куарон, който получи и отличие за режисура. 

В телевизионния раздел – Златните глобуси се връчват в 11 телевизионни категории – две продукции получиха по две отличия – „Методът „Комински“ и „Убийството на Джани Версаче„.

„Методът Комински“ получи статуетката в категория най-добър сериал комедия или мюзикъл , а Майкъл Дъглас – за най-добър актьор в сериал комедия или мюзикъл .

Убийството на Джани Версаче“ – в категорията за най-добър лимитиран сериал или телевизионен филм и за най-добър актьор в лимитиран сериал и телевизионен филм за Дарен Крис.

Като най-добра телевизионна драма беше отличен сериалът „Американците“.

Ако имаше обединяваща тема на тези Глобуси, това бешеуниверсалният език, на който киното и телевизията изпращат своите послания. Патриша Аркет призова силата на “нашето изкуство” да говори на хората по целия свят .
Вижте реакциите на победителите: