читащш нации

Кои са най-четящите нации и ние сред тях ли сме

Класация на Международния институт за маркетингови изследвания GfK

Рейтингът е съставен според броя на хората по света, които отделят време за четене на книги. Лидер в рейтинга е Китай (70%), следван от Русия (59%) и Испания (57%). В топ 10 на най-четящите нации по версията на GfK влизат още Италия (56%), Великобритания (56%), САЩ (55%), Аржентина (53%), Бразилия (53%), Мексико (52%) и Канада (51%). А най-рядко към книгите посягат жителите на Южна Корея (37%) и Белгия (37%).

Изследването показва, че ежедневно или почти ежедневно четат и жените (32%), и мъжете (27%). Бедните вземат книга в ръка по-рядко от богатите – съотношението е съответно 24% на 35%. А средно 50,7% от хората по света четат книги не по-рядко от веднъж на седмица.

четене

Рейтинг на World Culture Score Index според часовете четене

на традиционни книги. Според тази класация най-четящата нация е Индия, чиито жители отделят средно по 10 часа и 22 минути седмично на книгите. Втора позиция заема Тайланд с 9 часа и 24 минути. Следва Китай с 8 часа. Тук особено популярна е биографията на Стив Джобс. Рейтингът продължава с Филипините, Египет, Чехия и Русия. Швеция и Франция си поделят осмото и девето място с 6 часа и 54 минути. На десето място е Унгария, чиито жители четат седмично по 6 часа и 48 минути.