Международен ден на детската книга

Книги, който днес чете, той голям ще порасте

На рождения ден на детския писател Ханс Кристиан Андерсен, 2-ри април, светът отбелязва Международния ден на детската книга . Този празник е ежегодно събитие в цял свят и е организиран и спонсориран от Международната организация на книгите за младите хора (IBBY- The International Board on Books for Youth), създадена през 1953 г. в Цюрих. През 1956 г. е учредена „Малката Нобелова награда“ – отличие на името на Х.К.Андерсен.

Носители на престижното отличие през годините са били Астрид Линдгрен, Ерих Кестнер, Туве Янсон, Джани Родари. Тази година сред номинираните е българската писателка Юлия Спиридонова.

С изявите и събитията, които се организират на този ден, се цели да се насърчи четенето и любовта към книгите у децата. Отговорност на нас, порасналите, е да поддържаме интереса им към книгата винаги жив, защото само така ще успеят да съхранят обичта към книгите и ще се наслаждават, четейки.

детска книга

В почти всички училища и библиотеки по света празникът на детската книга се чества с четене на известни детски автори, организиране на игри с награди – детски книжки.