Class l театър 199

Една история за театъра и хората на театъра – CLASS в театър199

Тя е млада, напориста и решена на всяка цена да изгрее на театралния небосклон, засенчвайки останалите звезди. Той е вдъхновяващ, но познава добре провала. Тя е Мила Люцканова, той – Юлиан Вергов. И всъщност това би могло да не бъде просто театър…

Добре дошли във вашето бъдеще, дами и господа. Оптимистичният вариант? Ако ви се получат нещата, може би ще промените света… Или поне своето малко кътче. В него вие ще опознаете великата емоция от упражняването на едно изкуство, което е повече от почтено… И преди да умрете, може дори да докоснете сърцата на десетки, стотици… хиляди, кой знае… може би милиони хора, които никога не сте срещали и благодарение на този процес, може би, ще промените и техния живот… 

Из монолог на Елиът от пиесата „Class“ на американския драматург и сценарист Чарлс Еверед . Новата постановка на Театър 199 започва класно театралния сезон с характерния за театъра почерк – елегантно и с вкус. Пиесата разказва за преподавател по актьорско майсторство, който работи с млада актриса, мечтаеща да се издигне до върховете на театралното изкуство.

Мила Люцканова в Class

Андрей Филипов за спектакъла:

Режисьорът Владимир Пенев разчита деликатната тъкан на изтънчената драматургия с дълбоко разбиране и съчувствие към героите. Зарежда ги с енергия, жизненост и многопластовост. Мила Люцканова е нежна, красива, нахакана и крехка в ролята на Сара, а Юлиан Вергов е строгият, раздразнителен, но и раним Елиът.

И за да се върна към началото на тези редове, искам да кажа, че българският театър е по-богат днес от това, че творци като Владо, Мила и Юлиан са намерили своя път в него и го преследват с пълната си отдаденост и талант, създавайки истински вълшебна театрална магия.

Кой е Чарлз Еверед

Роден е на 12 ноември 1964 г. в Ръдерфорд, Ню Джърси, САЩ в голямо семейство с четири по-големи братя и сестри. Днес той дели времето си между Принстън, Ню Джърси и Лос Анджелис, Калифорния. Висшето си образование получава в „Ръдгърс“ в родния си щат, след което специализира при именития режисьор Джордж Хил в университета „Йейл“ в Кънетикът. Сред по-известните му пиеси са „Били и Диего“ (1989), „Размерът на света“ (1990), „Следи“ (1990), „Дивите огледала“ (2003), „Хълмът на облаците“ (2004), „Бостън“ (2011). Заглавието „Class” (2013) е игра на думи, подсказваща за актьорска школа, от една страна, а от друга страна за високо ниво и стил в определена сфера или социален статут. Носител е на редица награди за драматургия и киносценарии, сред които призовете на „Кроуфорд“, „Слоун“ и „Манхатън тиътър клъб“, както и на стипендията „Едуард Олби/Уилям Фланагън“.

Чарлс Еверед работи за някои от най-престижните киностудии в Америка, като „Юнивърсъл“, „Дриймуъркс“ и „Парамаунт“. Той е сценарист и режисьор на филма „Да осиновиш моряк“ (2008). Участвал е в над двадесет международни фестивала. Автор е и на няколко епизода на известния телевизионен сериал „Монк“.

Женен е за актрисата Уенди Ролф, с която имат две деца.

CLASS  в театър 199

  • режисура: ВЛАДИМИР ПЕНЕВ
  • участват: ЮЛИАН ВЕРГОВ и МИЛА ЛЮЦКАНОВА
  • сценография: МИРА КАЛАНОВА
  • превод: ХАРАЛАМПИ АНИЧКИН

Следващите представления на „CLASS” са на 14-ти, 25-ти октомври, и на 5-ти, 20-ти ноември.

МИла Люцканова в Class

снимки: Павел Червенков

Вашият коментар