Европейската награда за литература отиде при Георги Бърдаров

Българският писател Георги Бърдаров получи престижното литературно отличие за романа си „Absolvo te“. Престижното отличие бе връчено на тържествена церемония в Брюксел от българският еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел, която заяви:

Силата на писателите e в способността им да покажат на нас, читателите, какво е да сме човешки същества, да ни позволят да споделяме истории, мисли и чувства. Такива са носителите на Европейската награда за литература, които по завладяващ начин чрез своето творчество ни разкриват културното многообразие и литературното богатство на нашия континент, Програма „Творческа Европа“ разпознава изгряващите звезди на националните литератури. Продължаваме подкрепата за европейските културни и творчески сектори, превода, международното популяризиране и продажбата на книги. Стремим се да подпомогнем креативността, многообразието и богатството на съвременната европейска художествена литература. По този начин ще допринесем за разпространението на литература в Европа и засилването на интереса към чуждестранните литературни произведения.

Редом с Бърдаров бяха наградени още 12 лауреати от различни европейски държави . От 2009 година до днес 148 творци и техните творби са получили ценното литературно отличие.