Дюма създал от чуждите идеи вълнуващи истории

„Всички обобщения са опасни.“

Роден през 1802 г. във френското градче Вийер Котре, в семейството на генерала от френската армия Томас-Александър Дюма – френски генерал и Мария-Луиза Елисавета Лабуре – дъщеря на гостилничар, Александър Дюма-баща се е записал в историята като писателя със смесена кръв, написал едни от най-великите произведения на всички времена. Бащата на твореца е син на маркиз Александър-Антоан Дави дьо ла Пайетери неговата чернокожа робиня Мария-Селест. Въпреки огромния си успех като писател и благородническото си потекло, смесената кръв на Дюма му влияе негативно през целия му живот. През 1843 г. той пише романа „Жорж“, в който обръща внимание на някои от проблемите на расовата дискриминация и ефектите на колониалната политика.

Квартеронската кръв на Дюма играе негативна роля през целия му живот, поставяйки го в неизгодна позиция. Въпреки това той не се подчинява на обществената рамка и води живот, който е наситен и творчески, и житейски.

Израства с историите, които майка му му разказва за делата на баща му  под командването на Наполеон Бонапарт. Те са изпълнени с приключения, славни битки и ярки герои и оставят сериозен отпечатък в творбите му. В творческия си процес Дюма използва помощта на много хора, от които може би най-известен е Огюст Маке. Именно Маке е този, който обрисува прототипа на „Граф Монте Кристо“и значителен принос в „Тримата мускетари“, както и в  продълженията и някои от другите романи на Дюма. Маке е този, който измисля сюжетите,  Дюма добавя детайлите, диалозите, оформя историите. В съавторство със учителя си по фехтовка Огюстен Грисиер през 1840 г. Александър Дюма издава „Учителят по фехтовка“, разказ за събитията през Декемврийската революция в Русия. Впоследствие този роман бива забранен от цар Николай I, а Дюма бива обявен за персона нон грата в Русия до смъртта на царя. Грисиер е споменат с уважение в „Граф Монте Кристо“ и „Братята корсиканци“, а също и в мемоарите на Дюма.

Дюма е разточителен, талантлив и неверен

Романите донасят голямо богатство на Дюма, но въпреки това той често е без пари и в дългове заради разточителния си начин на живот. Замъкът Шато „Монте Кристо“, който той строи, е непрекъснато пълен с непознати или бегли познати, които го използват заради щедростта му. През 1840 г. На 38 годишна възраст писателят се жени за красивата актриса Ида Ферие, но не престава да търси романтични приключения извън семейното ложе. Известен като ценител на женската красота, той не може да устои на изкушенията, които го правят баща на поне три известни извънбрачни деца. Едно от тях е Александър Дюма-син, наследил страстта на баща си към писането и неговия талант.

Днес романите на Александър Дюма-баща са едни от най-четените в света, както и от най-филмираните.

Вдъхновяващи цитати от Александър Дюма-баща

 

Вашият коментар