танго

Депресирани сте? Потанцувайте

Случвало ли ви се е да имате чувството, че светът се стоварва с цялата си тежест на главата ви, притиска ви към земята и губите всякакво чувство за смисъл. Не виждате изход, не намирате решения, а и нямате сила да търсите. Вероятно някой би ви препоръчал да се консултирате с психотерапевт. Но ако нямате афинитет към диванчетата и откровеното говорене, пробвайте с…танци.

Точно така – усилете музиката на мах, разкършете се, позволете на тялото си да усети всеки тон и да му се отдаде. Звуците  ще се „докоснат“ до тялото ви и ще го поведат нагоре – от дупката на безизходицата към светлината на пътя.

Според Националния институт по здраве на Щатите посещаването три пъти седмично на организирани физически занимания действа по същия начин, както и антидепресантите, но без страничните ефекти. Проведеното изследване показва, че година по-късно рецидивите при хората, които са практикували физически занимания, са 4 пъти по-малко, отколкото при тези на лекарства.

Изабел Огмар е авторка на книга за терапия чрез звуците, която акцентира на целебната сила на музиката. Огмар  описва как музиката достига мозъка ни като сбор от вибрации, които заедно стават мощен източник на емоции. Добавяйки към тях и координираните стъпки, настроението стига наистина високи нива.

 

Танго, валс или ориенталски танци – няма значение, стига да не спирате да се забавлявате. А резултатите са наистина забележими.

Чрез активно движение, избрано от него самия, човек  се бори със стреса, и най-вече с чувството за тревожност и по време на този процес в организма се освобождава повече от „хормона на щастието“, ендорфин, като същевременно доставя повече кислород до мускулите си. Движението освобождава натрупаното в тях напрежение и намалява нивата на стрес, но и повишава телесната температура, което може да има и успокояващ ефект.

Психолозите също са единодушни, че груповите занимания повишават чувството за вяра в себе си и в собствените си възможности – нещо, което липсва на хората в депресия. Хората, които танцуват с в пъти по-усмихнати, енергични и спокойни от хората, които се дистанцират от подобни забавления. Учените са категорични, че танците съхраняват свежестта и на тялото, и на духа.

Вашият коментар