Дворецът в Казерта

Една от най-величествените резиденции на неаполитанските крале  Reggia di Caserta е най-големият дворец, построен през 18 век. Строен е по модел на дворецът във Версай. Строителството му започва през 1752 г. Карлос VII Неаполски, който  заедно с холандския архитект Луиджи Ванвители проектира пищното кралско здание.Впечатляващите му мащаби карат Карлос да възкликне, че при такава пищност изпитва желание да изтръгне сърцето си. По ирония на съдбата обаче той така и не успява да се наслади на величието, което е създал, защото през 1759г. абдикира и се оттегля в Испания, а дворецът в Казерта е завършен от неговия трети син и наследник – Фердинанд IV Неаполски.

През 1997г. Кралският дворец е вписан като част от световното наследство на ЮНЕСКО като „лебедова песен на бароковото изкуство, на която са присъщи всички характеристики, нужни да се създаде илюзия за многомерно пространство“.

Посетителите на двореца и днес могат да се разходят в дългите 3 километра кралски градини, които са впечатляваки със серията фонтани, разположени по цялата им дължина.  Фонтаните Маргарита, на делфините, на Еол, на Церера, на Диана и Актеон, на Венера и Адонис са обградени от пешеходни алеи, като  като туристическа атракция се предлага и разходка с карета.

Кралският дворец в Казерта се намира на 40 минути с влак от Неапол
Построен е по модел на Версай, в него има 34 стълбища
Дворецът в Казерта има 1200 стаи, което го прави най-големият, строен в Европа през 18 век
Дворецът е с пищно кралско обзавеждане
Кралско легло
И таваните на двореца са пищно изрисувани
Кралска баня
Една от 4-те библиотеки в Кралския дворец в Казерта
КЪм дворцовия комплекс има 3 километров парк
Фонтаните в парка са истинско произведение на изкуството и техническата мисъл
Можеш да се разходиш из градините на Кралския дворец в Казерта с истинска карета