цензура в интернет

Да си го кажем – мразим цензурата в нета, но забравяме какво е свобода

Цензура (censura) – потискане и контрол върху словото, публичното общуване или други форми на човешката изява, въз основа на това, че такива форми се считат за неприемливи, вредни, чувствителни или политически неправилни или неудобни.
Интернет цензура – контролът или потискането на съдържанието, което може да бъде достъпено, публикувано или прегледано в интернет, чрез регулатори.

Виртуалният свят се превърна в наше паралелно съществуване

Доричесто не паралелно, а основно. Там сме лично, професионално, нарочно, случайно. Присъстваме като създатели, като читатели, като коректив. Пасивно, активно, зависимо, независимо. Този виртуален свят все повече и повече по всякакви начини заприличва на реалния, дори се опитва да го замести. Натоварваме го с много тежест и много знаичмо и очакваме, настояваме дори той, интернет, да ни адде повече свободи от реалния.  Всяко цензуриране на свободната ни изява считаме като погазване на личните ни права.

12 март е Денят, в който казваме НЕ на цензурата в интернет

Но всъщност всеки ден, всички ние, които обитаваме интернет, ползвайки неговите отворени възможности в личен и професионален план, воюваме за правото си да се изразяваме и споделяме свободно, да можем да бъдем себе си и да публикуваме, без притеснение, че ще бъдем контролирани.

Нормално е обаче да си дадем сметка коя е границата между цензурата и разумния контрол, и къде започва нарушаването на свободата на словото и свършва линията на етичността.

Свободата е отговорност. Свободата в интернет пространството не означава всепозволеност, ненаказаност и безпардонност. Тя изисква от нас да спазваме моралните и етичните общочовешки ценности. Съответно – да проявяваме непримиримост към всяко отклонение, което може да бъде заплаха за здравето и живота на околните.

Няма начин да псуваш, да обиждаш, да разпространяваш неверна информация и да те търпят. Това не е цензура, нито е свобода.