Виктор Юго

Виктор Юго – търговецът на пера

История разказва, че когато Виктор Юго бил в Прусия, жандармът, който попълвал документите на писателя го попитал с какво се занимава:

– Пиша – отговарил Юго.

– Всъщност, аз питам ви с какво изработвате средствата за преживяване? – уточнил служителят на закона.

– С перо..

– Така и ще запиша – Юго, търговец на пера.

Тази забавна наглед случка добре илюстрира Юго като характер. Той бил известен с тънкото си чувство за хумор и нестандартното за времето си поведение.

Друг куриозен случай е, когато писателят изпратил най-краткото познато съобщение до издателите си. То гласяло „?“ и зад него се криел въпросът – как читателите приемат романът „Клетниците“. Отговорът на издателя бил също толкова лаконичен „!“.

Юго творял гол

Това е една от скандалните особености на писателя, според когото, всяка една задръжка е ненужно бреме, от една страна и от друга – когато няма дрехи, няма как да излезе и единственото, което му остава е да пише. Затова и слугите в дома му имали задачата да крият дрехите му, за да може писателят да твори.

Голяма част от хората не знаят, че Виктор Юго, освен талантлив писател, бил и

талантлив художник

Днес частни колекционери и музейни сбирки  съхраняват близо 4000 картини на твореца. Веднъж Дьолакроа е казал на Юго: „Ако беше станал художник, щеше да затъмниш всички съвременни живописци“.

И както е присъщо на великите, и на автора на „Клетниците“ нищо човешко не му било чуждо, особено

слабостта към нежния пол

Съпругата му не изпитвала огромен интерес към секса, но това не пречело на знаменития писател, който бил почетен клиент на парижките публични домове. Толкова много бил почитан от жриците на любовта, че когато  умира, бардаците в Париж затварят в знак на траур.