буккросинг

Буккросинг или как да споделиш книгите си с непознати

Вероятно ви се е случвало да видите книга, оставена на пейка и привлечени от заглавието й да ви се прииска да я вземете. Или пък да оставите вашата – тази, която сте препрочитали многократно, за да може да стигне до възможно най-много хора. Направете го. Нестандартната размяна на книги, наречена буккросинг от години освобождава книгите от необходимостта да бъдат единствено купувани и ги пуска да пътуват самостоятелно, сменяйки места и читатели. Bookcrossing означава място, където се пресичат пътищата на книгите. В България понятието е известно от 2001 година, но в последните години набра скорост благодарение предимно на инициативите на сайта Аз чета – „Пусни книгата на свобода“. И ако в 21 век обикновено задаваният въпрос е „дали мишката ще изяде книжката“, респективно – интернет традиционното четене, то буккросинг е инициатива, която възражда доброто старо четене на хартиени книги.

Обикновено около Международния ден на книгата – 23 април се организират редица инициативи, даващи възможност за подобна размяна на книги. Тази година в НБУ-София 50 скрити книги ще бъдат пуснати на свобода, а в кафе-кино Влайкова на 22 април всеки може да занесе и вземе книга. Ако не сте попаднали на подходяща инициатива, може да използвате сайта bookcrossing.com, за да регистрирате книга или да проследите „освободена“ такава.

Как работи bookcrossing.com

Сайтът изпълнява ролята на координационен център, където всеки може да проследява движението на регистрираните книги. Към моментът буккросинг има над един милион потребители от около 150 страни. При регистрирането си, всеки получава своя „лавица за книги“ – лична страница, на която може да сподели литературните си предпочитания и да регистрира книгите, които желае да сподели . Щом една книга бъде регистрирана в сайта, тя получава уникален номер, по който може да бъде проследяване – къде се намира, свободна или взета е. Снабдени със съответния надпис и разяснение, както и с идентификационния си номер, тези книги се оставят на места, където вероятността да бъдат видени и намерени е голяма. Книгите могат да бъдат оставяни на пейка в парка, в метрото, в кафенета или административни заведения. Това оставяне се нарича „пускане на свобода“. Когато книгата бъде намерена, се предполага, че читателят й ще бъде достатъчно съвестен да отиде на сайта и да я регистрира- да обяви новото и местоположение. След прочит, тя отново бива „пускана“ на свобода.

Буккросингът е страхотна идея за всички, които обичат книгите и четенето и предпочитат да споделят. Ако във вашия град няма място за споделяне на книги, създайте го!

 

Вашият коментар