Библиотерапия или как четенето на книги променя

Четете – значи ще живеете повече

Страстта към четенето ще ви осигури две допълнителни години живот

До този извод е стигнала специалистката в областта на психологията на стареенето проф. Беки Леви от Йейлския университет. Заедно със свои колеги тя анализирала медицинските карти и анкети, които попълнили 3635 мъже и жени на възраст 50 и повече години. Те участвали в мащабно изследване, наречено „Здраве и излизане в пенсия“, а резултатите са публикувани в списание Social Science & Medicine. В началото на изследването доброволците споделяли доколко са тесни взаимоотношенията им с книгите. През следващите 12 години медиците следели здравословното състояние на участниците в експеримента. Оказало се, че при тези от тях, които са чели художествена литература над 3,5 часа в седмицата, шансовете благополучно да преживеят тези 12 години били с 23% по-високи в сравнение с хората, които не са хващали книга. А като цяло любителите на традиционните четива живели две години по-дълго. Тези данни обаче са събрани само за относително кратък период от време. В продължение на целия живот тези „бонуси“ се натрупват.

Какво е обяснението? Според невропсихолога от Великобритания д-р Дейвид Люис причината за дълголетието на четящите хора се крие във факта, че книгите понижават нивото на стрес. Известно е, че тревогата и безпокойството увеличават риска от инсулт и сърдечносъдови заболявания съответно с 50 и 40 процента. А д-р Люис и колегите му твърдят, че четенето на традиционни книги може да понижи нивото на стрес с 68%. Само след 6 минути общуване с книгата у хората се забавя сърдечният ритъм и спада мускулното напрежение, доказаха учените.

 Вътрешното ви „Аз“ може да се промени завинаги

Вярно ли е, че прочетената книга може да преобърне живота на човека? Какво влияние оказват върху нашия мозък, историите, сътворени от писателите? С търсенето на отговорите на тези въпроси се е заел неврологът Грегъри Бърнс и неговите колеги от университета „Емъри“ в Атланта. Те провели необичаен експеримент с участието на 21 студенти. На младите хора поръчали да прочетат трилъра „Помпей“ на писателя Робърт Харис.

Книга със силни сюжетни ходове, способна да развълнува хората, ни беше необходима, за да проследим по-добре възбудата в различните участъци на мозъка,

споделя Грегъри Бърнс. В продължение на 19 дни учените с помощта на магнитен резонанс изследвали мозъка на студентите – когато получили романа, по време на четенето му и в прекъсванията, когато на младите хора предлагали да спрат на най-интересното място. Учените установили, че промените (повишена активност) в тази част от мозъка, отговаряща за възприемането на прочетеното, се задържали даже 5 дни, след като студентите оставили книгата. Това явление се нарича „сенчеста активност“ и работи по същия принцип както и механизмът на мускулната памет. Казано по-просто това означава, че ако прочетете интригуваща книга като „Тримата мускетари“, то тя ще промени дейността на вашия мозък. И влиянието от прочетеното ще се запази дълго време. А може би вашето вътрешно „Аз“ ще се промени завинаги.

хубавият роман действа добре на съня

В света няма по-добро сънотворно от четенето на роман. За съжаление днес хората вземат в леглото си смартфон и таблет по-често отколкото хубава книга. И без да подозират си навличат сериозни проблеми със съня, твърдят белгийски учени. Те изследвали влиянието на съвременните устройства върху режима на сън на 844 души на възраст от 18 до 94 години.

Оказало се, че 6 от 10 участници в експеримента преди сън и при изключено осветление в спалнята хващали смартфоните – ровели се в социалните мрежи, изпращали съобщения или приемали обаждания. Впоследствие хората се оплаквали, че дълго не могли да заспят, спели неспокойно, а на следващата сутрин се събуждали с усещане за умора. В крайна сметка всеки четвърти (28,3%) от пристрастените към смартфона имали сериозни проблеми със съня. Белгийските учени смятат, че причината е в излъчването на екрана на смартфона, което потиска изработването на мелатонин (хормона, който подпомага съня и подобрява неговото качество). Този ефект продължава няколко часа след въздействието на светлината.

Хубавата книга обаче има само позитивно въздействие върху съня, затова си помислете следващия път, когато тръгнете към леглото със смартфона.

Литературата ни учи на толерантност

Някои хора все още смятат, че почитателите на художествената литература са далече от реалния свят – витаят в облаците и губят връзка с истинския живот. Но Кит Отли, професор в катедрата по приложна психология и развитие на човека в университета в Торонто, Канада, успя да докаже обратното. Той твърди, че четенето на художествена литература помага да се придобие социален опит и да се намери общ език с другите хора. Съвременната цивилизация не може да съществува без обществено съгласие. То се създава в резултат на това, че многочислени социални групи от хора правят взаимен компромис и зачитат интересите на другия. Проф. Отли си поставил за цел да определи доколко увлечението по литературата е свързано с умението да възприемаш преживяванията на друг като свои собствени.

Проф. Отли установил, че романите, повестите и стиховете развиват у читателя способност да си дават сметка, че убежденията, желанията и мислите на другите хора се отличават от собствените му. Т.е. прави ги толерантни.

Четейки, ние се учим да разбираме как е устроена вселената на другия човек. Книгата, както и художественото кино, е такъв тренажор за развитие на социалните навици, какъвто е симулаторът за летците. Това помага да се почувстваш в кожата на другия,

казва канадският професор.