дом на киното

Безплатно на кино с инициативата „Да живеем заедно“

Кампания „Да живеем заедно” организира Българското дружество по деменции съвместно с Медицинският университет в София, Българската академия на науките, УМБАЛ „Александровска”, Българска организация „Живот с деменция” и Дом на киното – София. По повод  21 септември – Световен ден за подкрепа на хората с болест на Алцхаймер и други деменции, в Дом на киното в София ще има поредица от безплатни кинопрожекции.

Целта на инициативата е по-голяма информираност на обществото, разпознаване на ранните симптоми и създаване на приятелски настроена обществена среда към проблемите на хората с когнитивни нарушения.

Проведено през последните години проучване установява, че

24 милиона души страдат от деменция, и че този брой ще се удвоява всеки 20 години

По данни за 2015 г. 47 милиона души по света живеят с деменция. Този брой се очаква да се удвои на всеки 20 години и ще достигне до 132 милиона до 2050 г. (Prince et all, 2015). През последните няколко години прогресиращите когнитивни нарушения са в центъра на интереса и на българското неврологично общество.

Деменцията е най-инвалидизиращата проява на повечето невродегенеративни заболявания и се характеризира с упадък на множество когнитивни функции, достатъчно значим, за да наруши ежедневните дейности на засегнатите. С напредването на деменцията когнитивните и поведенчески нарушения водят до прогресивна загуба на автономията на болните.

Болестта на Алцхаймер е най-честата причина за деменция

(около 50-70% от случаите с деменция), засягайки до 30% от населението над 85-годишна възраст. Най-често срещаните подтипове деменции са БА, съдова деменция, деменция с телца на Леви, фронтотемпорална деменция и деменция при болест на Паркинсон. С нарастване на очакваната продължителност на живота, болестта на Алцхаймер и другите форми на деменция представляват най-голямата грижа за здравето при възрастните и наред с това – много сериозен социален проблем.

ВХОДЪТ Е БЕЗПЛАТЕН, С ПОКАНИ

Регистрация и заявка за покани на http://bit.ly/jiveem

 

Програма:

12 септември 2018 г.

18:30 часа – Откриване на кампанията от член-кор. проф. Лъчезар Трайков, дмн – председател на Българското дружество по деменции, ръководител на Катедрата по неврология към МУ – София, завеждащ Отделението по диагностика и лечение на дегенеративни и съдови деменции в УМБАЛ „Александровска“, замесник-председател на Българското дружество по неврология.

19:00 часа – „А защо да не живеем заедно” – игрален филм, Франция – Германия, 2011, 96 мин.

Петима дългогодишни приятели, пет различни проблема, породени от остаряването. Филм за старостта може и да не звучи много забавно на някои, но всъщност комедийният ракурс прави „А защо да не живеем заедно?“ много интелигентно и приятно преживяване. Тук кино-ветерани като Пиер Ришар, Джейн Фонда и Джералдин Чаплин се изправят пред задачата да изиграят собствената си възраст. Чувството за хумор стикова дружината и ритането на камбаната наистина ще бъде с финес. Но най-вече – в добра компания.

18 септември 2018 г.

18:30 часа – Среща с екипа-дементолози, УМБАЛ „Александровска”:
Чл.-кор. проф. Лъчезар Трайков, дмн – председател на Българското дружество по деменции, ръководител на Катедрата по неврология към МУ – София, завеждащ Отделението по диагностика и лечение на дегенеративни и съдови деменции в УМБАЛ „Александровска“, заместник-председател на Българското дружество по неврология.
Доц. Маргарита Райчева, дп – ръководител на Центъра за невропсихологични изследвания към УМБАЛ „Александровска”, доцент в Катедрата по неврология към МУ – София.

Доц. д-р Шима Мехрабиан–Спасова, дм – европейски експерт в областта на деменциите, невролог в Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Александровска”, доцент в Катедрата по неврология към МУ – София.

Обсъждане на медицинските, социалните и психологическите аспекти на болестта на Алцхаймер; новите диагностични критерии и лечебни алгоритми в областта на деменциите; въпроси, свързани със социалните програми, лекарствената политика и ангажирането на институциите в грижата за тези болни.

19:00 часа – „Синдром” документален филм, България (30 минути)
Документалният филм „Синдром” е посветен на едно от най-тежките в социален и медицински аспект състояния – деменцията. Личната история е в епицентъра на повествованието. Филмът поставя въпросите за точната и навременна диагностика, адаптацията на хората с деменция, ролята на близкия човек в преодоляване на страха и тревогата от диагнозата „болест на Алцхаймер”.

19:30 часа –„Alive inside” – „Душата живее”, 2014 г., американски документален филм (78 минути)
Alive inside е вдъхновяваща история за музиката и паметта, която печели наградата на публиката за документални филми на Sundance Film Festival през 2014 г. Това е вълнуващ разказ за удивителните терапевтични въздействия на индивидуално подбраната музика при хора с деменция. Филмът представлява специален интерес и за професионалисти от здравната и социална система.

20 септември 2018 г.

18:30 часа – Среща с екипа-дементолози, УМБАЛ „Александровска”, ръководител чл.-кор. проф. Лъчезар Трайков, дмн.

19:00 часа – „Honig im kopf” – „Глава пълна с мед” – игрален филм, 2014 г., Германия
Семейна драматична и същевременно комедийна история, специален разказ за любовта между Тилда и нейния дядо Амандус, който преди да заболее от болестта на Алцхаймер е бил много обичан бонвиван и глава на семейството. Десетгодишното момиче намира много емоционален, чувствителен и хумористичен път към Амандус, който често е изгубен в своя свят.

Забележка: Възможни са промени в програмата.