Банско Опера Фест – класика в прегръдката на планината

Банско Опера Фест’2017 ще бъде открит на 24 август с балета по музика на Чайковски “Спящата красавица”. Поставен през 1890 година за първи път на сцената на Мариински театър – Санкт Петербург, до днес балетът е сред най-любимите на малки и големи. Приказката на Шарл Перо, представена чрез езика на танца, увлича с великолепната си музика, както и с многообразието от приказни персонажи. Чайковски, още преди да започне да пише балета, е уговорил и работил по всички танци – валс, буре, полка, марш, фарандола и т.н., заедно с хореографа Мариус Петипа. Музиката му е гениална, толкова чиста и наситена с разнообразни емоции. които Петипа улавя съвършено чрез танца. Продукцията е на Държавна опера Русе.

Това е осмото издание на фестивала и жителите и гостите на града ще имат възможност в три поредни вечери да се докоснат до произведенията на едни от най-гениалните композитори в класическата музика – Чайковски, Пучини и Андрю Лойд Уебър при това напълно безплатно. Сцената е на площад “Никола Вапцаров” и ще има балет, опера и мюзикъл.

Всички постановки са с начален час 20:30 часа.

ПРОГРАМА НА БАНСКО ОПЕРА ФЕСТ


25 август, петък ще зарадва ценителите на операта с произведението на Пучини  „Джани Скики“ . Сюжетът е изграден върху „Божествена комедия“ на Данте, либретото е дело на  Джовакино Форцано. Мястото и времето на действие са Флорения, 1299 г. Операта „Джани Скики“ е създадена през 1918 г. и е трета част от оперния триптих на композитора, включващ оперите „Мантията” по либрето на Джузепе Адами и „Сестра Анджелика“, отново по либрето на Джовакино Форцано. Първоначално Пучини настоява трите опери да се играят заедно, но още на премиерата им в Метрополитън опера “Джани Скики” се превръща в хит. През 1920 г. композиторът разрешава операта да се поставя самостоятелно. В това емблематично музикално творение се открояват ариите „Omio babbino caro”, „Si corre dal notaio”, „Avete torto”. Диригент на постановката в Банско ще бъде Маестро Найден Тодоров, а в главните роли ще гледаме Добромир Момеков, Мария Цветкова и Андреана Николова. Солисти и оркестър на Държавна опера Русе.

26 август, събота

Мюзикълът “Котките”, продукция на Държавна опера Варна ще бъде апотеозът на фестивала. Дирижира Маестро Страцимир Павлов, един от най-изявените диригенти на мюзикъл, с творческа биография, която включва не една успешна постановка в популярния жанр. Премиерата на „Котките“ на Бродуей е през 1982 г., където мюзикълът е игран 7485 пъти. На световните сцени бестселъра има десетки хиляди постановки. Маестро Павлов дирижира премиерата на “Котките” за България и несъмено долавя лайтмотивната техника с много изявени теми на главните герои, характерна за Уебър. “Котките” е едно завладяващо съчетание между музика и хореография, а публиката се забавлява с котешкия свят, припознавайки в него себе си. Всъщност писателят Томас Елиът вдъхновява Уебър да напише мюзикъла със своята книга с детски стихотворения „Популярна книга за котките от Стария опосум”. Едва ли са много хората, които не са слушали красивото произведение „Memories“, част от хитовия мюзикъл.

Фестивалът се организира от Община Банско, Кемпински Хотел Гранд Арена и Монте Мюзик . 

Вашият коментар