Авги – момичето, което пропътува 9000 години

Как би се чувствало в 21 век едно 18-годишно момиче, живяло преди 90 века, т.е. преди цели 9000 години. Вероятно никога няма да научим отговора на този въпрос, но имаме уникалната възможност да видим как е изглеждало това момиче.

Запознайте се с Авги или преведено на български – Зора, девойката „преминала“ през времето сега „обитава“ Акропола в Атина.

Амги или Зора - момичето на 9000 години

Тя или по-скоро – останки от нейния череп са открити в пещерата в пещерата Теопетра, намираща се в областта Тесалия – Метеора в Гърция. Рекунструкцията на лицето на праисторическото момиче е извършена от ортодонта Манолис Папагригоракис, хоноруван преподавател в Атинския университет, за който това не е първата подобна възстановка. През 2010г. той възстанови лицето на 11 годишната Миртида, починала от тиф в Атина през 5век преди Христа.

Девойката Авги или по-скоро нейният реконструиран лицев изглед бяха представени в края на форума „Зора в зората на културата“, който представи пред света открития в областта на науката, историята, археологията, изкуството.

Източник снимка